Viiniasiantuntija: "Voihan se olla, että Finnish riesling vielä valloittaa maailman"

Viinimaailmaa myllertää moni asia: ilmastonmuutos, uudet viinimaat ja Kiinan keskiluokka. Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna kertoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa viinimaailman muutoksista ja trendeistä.

Ylen aamu
Taina Vilkuna
Kiinalaiset juovat yhä enemmän viiniä ja suuret valmistajat kamppailevat pääsystä Kiinan markkinoille. Samaan aikaan pienviljelijät joutuvat laittamaan pillejä pussiin, kun suunta on kohti suurempia yksiköitä. Viinimaailman virtauksista ja trendeistä puhutaan Alkon tuoteviestintäpäällikön Taina Vilkunan kanssa.

Punainen on pop, perinteiset eurooppalaiset viinit taas eivät. Alkon tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna llistaa viinimaailmaa viime vuosina ja vuosikymmeninä ravistelleita muutoksia.

– Silloin kun itse aloittelin 80-luvulla tätä viiniharrastusta niin puolimakeet saksalaiset valkoviinit oli parasta mitä tiesi ja niitä nautittiin seurustelutarkoituksessa ei niinkään ruokapöydässä, Vilkuna muistelee.

Sittemmin punaviini on ohittanut valkoviinin suosiossa. Nouseva viininkuluttajamaa Kiina on järisyttänyt omalta osaltaan markkinoita, ja siellä nautituista pulloista yhdeksän kymmenestä on punaviiniä.

Kun pohjoismaissa viiniä kuluu koko ajan enemmän, Välimeren maissa suunta on alaspäin. Ranskassa juotiin vielä 1960-luvulla 70–80 litraa viiniä asukasta kohden vuosittain. Kulutus on enää noin puolet siitä. Taustalla on niin vaikea taloustilanne kuin elämäntapamuutoksetkin.

– Eipä nykyään oikein missään maassa lounaalla nautita viinipulloa ja jatketa sen jälkeen töitä niin kuin vielä vuosikymmeniä sitten monissa maissa tapahtui, Vilkuna toteaa.

Viinikään ei säästy ilmastonmuutoksen vaikutuksilta

Viinin viljelyalueilla ilmastonmuutos on nostanut keskilämpötilaa jo parilla asteella. Jos sama suunta jatkuu, viinilajikkeille voi tulla eteen muutto pohjoisempaan.

– Esimerkiksi Burgundissa voi olla kohta liian lämmin pinot noirille ja viinimaailma voi kohta järkyttyneenä todeta juovansa syrah'ta Burgundista, Taina Vilkuna kuvailee.

Kaikille lämpeneminen ei ole ollut haitaksi, sillä esimerkiksi Saksalla on Vilkunan mukaan ollut poikkeuksellisen hienoja vuosia viimeisten 10 vuoden aikana. Suomessakin on pikkuhiljaa innostuttu viininviljelystä. Kuka tietää vaikka tulevaisuudessa Suomessakin viljeltäisiin pullojen kyljistä tuttuja rypälelajikkeita.

– Vielä kun kehitetään pakkasen kestäviä klooneja niin voihan se olla että Finnish riesling vielä valloittaa maailman, Taina Vilkuna naurahtaa.