Veriveli ja Rietas uhkuvat juoksuhaluja – porokisoissa otetaan vauhdista mittaa

Oulun ja Pudasjärven rajamailla Kiiminki-Kollajan paliskunnassa valmistaudutaan tuleviin porokisoihin odottavalla mielellä. Porokisat vetävät innokkaita osallistujia viikonvaihteeksi Luoston Aavasuolle. Luoston SM-Porocupissa karsitaan kilpailijoita porokuninkuusajoihin.

Kotimaa
Kilpaporo Veriveli
Veriveli tankkaa jäkälää tulevia koitoksia varten.

Poromies Jarmo Kynkäänniemi seuraa kipaporonsa Verivelin ja Riettaan jäkälänsyöntiä silmä tarkkana. Luostolla Lapissa porot ovat lähtöviivalla seuraavan kerran 6.3 - 8.3. 2015, kun karsitaan kilpailijoita maaliskuun lopulla ajettaviin Inarin 63. porokuninkuusajoihin. Kynkäänniemi odottaa Veriveliltä ja Riettaalta hyviä juoksuja ja menestystä.

– Veriveli voitti porocupin vuonna 2013 ja Rietas vuotta myöhemmin. Nyt on edessä uudet taistot ja pisteitä tarvitaan, että tavoite Inariin kuninkuusajoihin saavutetaan. 24 parasta poroa osakilpailusta sinne pääsee ja me mielimme kanssa, kertoo Kynkäänniemi.

Kuluvan vuoden uutuus on, että kisoissa on mukana poroja myös Ruotsista ja Norjasta. Kilpailu kiristyy.

Mikä tekee hyvän kilpaporon?

– Minulla on ollut poroja 43 vuoden ajan. Kokemuksen perusteella sanon, että se on täysin poron päästä, korvien välistä kiinni. Ei saa olla liian 'hullu' ja tietenkin nopeutta pitää olla luonnostaan. Osa poroista on lahjakkaita, osa ei. Välttämättä huippuyksilöä ei satu kohdelle koskaan, Kynkäänniemi kertoo.

Iso tietenkin pitää olla ja teräväliikkeinen.

Jarmo Kynkäänniemi

– Kilpaporolla pitää pitkä runko, pitkä selkä. Hieno jalkainen, oikeastaan korkeajalkainen, kuten tämä Veriveli tässä. Iso tietenkin pitää olla ja teräväliikkeinen, Kynkäänniemi jatkaa.

– Laukka on oltava kiihdytyksessäkin terävää. Kestäväkin pitää olla ja tietyn ikäinen, 5-10-vuotias, Kynkäänniemi jatkaa.

Kiiminki-Kollajan paliskunnan kilpaporot ovat parjänneet kisoissa vuosien varrella verrattain hyvin. Porokuninkuuksia on tullut Yli-Iin alueelle kolme. Poromies Jarmo Kynkäänniemiellä Yli-Iin Tannilassa on kilpaporoja parikymmentä.