Saimaannorpan seurantaan kehitteillä automaattinen konenäkö

Tavoitteena on automatisoida saimaannorppien seuranta. Kaikkien noin 300 norpan turkin kuviot on tarkoitus tallentaa niin tarkoin, että konenäkö voisi erottaa yksilöt toisistaan.

luonto
Saimaannorppa jäällä
Eero Korhola

Saimaannorpan seurantaan kehitetään automaattista järjestelmää. Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla (LUT) on kehitteillä konenäkö, jonka avulla saimaannorppayksilöitä voitaisiin seurata nykyistä helpommin.

Konenäkö tunnistaisi norpat niiden turkin kuvioiden perusteella. Laitteen avulla saataisiin reaaliaikaista ja uudenlaista tietoa siitä, miten erittäin uhanlainen laji käyttäytyy, minne yksilöt liikkuvat ja mitä niille tapahtuu.

Tähän asti saimaannorppien tunnistaminen on tehty käsin, ja norppien turkkiin on asennettu lähettimet. Käsin tunnistus on kuitenkin aikaa vievää ja hankalaa, lisäksi lähettimet voivat häiritä jonkin verran eläintä.

– Nyt on tarkoitus auttaa norppien tunnistamista siten, että turkin kuvioista tulee kunkin norpan biometrinen passi. Saimaannorppa voi olla missä asennossa tahansa, joten meidän pitää saada aikaan asentoriippumaton tunnistus tietokoneen konenäkösovelluksella, kertoo tietojenkäsittelytekniikan professori Heikki Kälviäinen Konenäön ja hahmontunnistuksen laboratoriosta.

Automatisointijärjestelmän valmistuttua lopullinen tunnistaminen on tarkoitus tehdä luonnossa olevien riista- ja villieläinkamerakuvien perusteella.

Itä-Suomen yliopiston Saimaannorppa-tutkimusryhmä on pyytänyt LUT:lta apua norppien seurannan automatisoinnin tutkimukseen.