Edelliset ampumahiihdon MM-kisat, jotka järjestettiin Kontiolahdella ovat jääneet monen mieleen erikoisista tempauksista ja pakkasesta.
Vuonna 1999 kisojen aikaan oli lennonjohtajien lakko, joten kulkeminen Kontiolahdelle oli työlästä. Joukkueet tulivat Helsinkiin, josta heidät haettiin linja-autoilla Joensuuhun. Vielä lisää harmia aiheutti Sanomalehti Ilkan mukaan se, että kuljetusväki kielsi talkoolaisten avun käyttämisen kuljetuksissa.

Parhaiten kisat kuitenkin muistetaan sään lauhdutusyrityksistä. Kilpailuja jouduttiin perumaan, koska pakkasta oli liian paljon. Kilpailurajana oli -20 astetta. Kisajärjestäjistä oli kohtuutonta, että kilpailuja ei voinut järjestää, kun pakkasta oli vain muutama aste liikaa.
– Urheilijoiden parasta silloinkin mietittiin. Se oli sellaista taistelua, kun pakkanen kiristyi entisestään, vuoden 1999 kisojen pääsihteeri Ritva Peura muistelee.
Nuotioita latujen varrella
Pakkasta yritettiin torjua Kontiolahdella keinolla jos toisellakin. IBU:n norjalainen puheenjohtaja Anders Besseberg ehdotti, että latujen kylmiä kohtia lämmitettäisiin nuotioilla ja lämpö suunnattaisiin hiihtäjiin foliopeitteillä.
Kun nuotiot ja foliopeitteet eivät lämmittäneet ilmaa tarpeeksi, järjestäjät turvautuivat lämpöpuhaltimiin. Nelisenkymmentä nestekaasulla toimivaa puhallinta tuotiin stadionille, mutta kaasu jäätyi pakkasella eikä ilmaa saatu tälläkään konstilla lämmitettyä.

Erikoiset tempaukset saivat huomiota maailmanlaajuisesti. Järjestäjille esimerkiksi tarjottiin laivalastillista kivihiiliä lämmitystalkoita varten. Lisäksi latuja, jotka kulkivat matalilla alueilla verhoiltiin kankailla.
– Siellä oli myös lämpöpuhaltimia. Ajateltiin, että kangas olisi sitonut lämpöä. Sekään ei onnistunut, Peura nauraa.
Koska lämmin ilma karkasi taivaan tuuliin, päätettiin kokeilla kylmän ilmapatjan rikkomista helikopterilla. Tarkoituksena oli käytännössä se, että helikopteri pitäisi lämpimän ilman latujen yläpuolella.
Ritva Peura myöntää, että ilman lämmittäminen oli media- ja mielialatemppu.
– Tiedettiin, että ne eivät lämmittäisi ilmaa, mutta niillä pidettiin kiinnostusta yllä, Peura hymyilee.