1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiina asebudjetti paisuu – tavoittelee lentotukialuksia

Kiina ei paljasta, mihin se käyttää sotilasmenoihinsa varatun yli sata miljardia dollaria. Asiantuntijoilla on vahvoja arvauksia painopistealueista.

Kiina aikoo kasvattaa puolustusbudjettiaan tänä vuonna noin kymmenellä prosentilla viime vuoteen verrattuna.

Viime vuonna Kiinan asemenot kasvoivat edellisvuodesta 12,2 prosenttia 130 miljardiin dollariin.

Puolustusmenojen vähintään kymmenen prosentin vuosittainen kasvu on jatkunut lähes keskeytyksettä jo parikymmentä vuotta. Kiina käyttääkin Yhdysvaltain jälkeen eniten rahaa asemenoihinsa. Asiantuntijoiden mukaan kaikki aseihin kuluva raha ei edes näy virallisessa budjetissa.

– Verrattuna muihin suurvaltoihin, Kiinan puolustussektorin modernisointi on hankalampaa. Meidän on tukeuduttava omaan kalustoomme, samoin kuin tutkimus- ja kehitystoimintaan, sanoi parlamentin tiedottaja Fu Ying.

Kiina pitää rahoituksen kohteet salaisuutena, mutta asiantuntijoilla on vahvoja arvauksia siitä, mitkä ovat erityiset kiinnostuksen kohteet.

Etusijalla olisi tällä hetkellä laivasto. Kiinan uskotaan havittelevan lisää suuria lentotukialuksia yhden käytössä olevan rinnalle. Lisäksi tarvetta olisi sukellusveneiden torjuntaan soveltuville aluksille.

Kiinan sotavoimissa suurta roolia näyttelee myös kybertoiminta ja uudet vakoilusatelliitit. Tiedottaja Fu mainitsi lisäksi sotilaiden ja upseerien suojaamisen.

Tiedottaja painotti erityisesti, että Kiinan sotilaspolitiikka on luonteeltaan puolustuksellista. Tämä on kirjattu myös maan perustuslakiin, hän muistutti.