Helsingin rannoilta nousee nyt siikaa – paras ottiaika kestää muutaman viikon

Lohikaloihin kuuluva siika on kalastajien keskuudessa haluttu saalis. Tähän aikaan vuodesta siian kalastajat ovat Helsingissä liikkeellä sankoin joukoin. Sopivana päivänä rannoilla voi olla satoja siian onkijoita.

Kotimaa
Pentti Saarinen kokeili kalaonneaan keskiviikkoaamuna Vuosaaren Uutelassa.
Pentti Saarinen kokeili kalaonneaan keskiviikkoaamuna Vuosaaren Uutelassa.Vesa Marttinen / Yle

Siian kalastuskausi alkaa heti jäiden lähdettyä ja päättyy, kun vedet lämpenevät.

– Juuri nyt on paras aika. Heti kun vesi lämpenee, rantavesi täyttyy kiiskistä ja särkikaloista, kertoo Helsingin kalastuspäällikkö Matti Mielonen. Siikaa kalastetaan mato-onkimisen tapaan heittokalastusvälineillä, jotta syötti saadaan tarpeeksi pitkälle matalista rantavesistä.
– Käytössä on liukupaino, päässä pieni koukku ja matosyötti. On tärkeää valita matalat, loivat rannat, joissa on selkeät pohjat. Kun mato sinne heitetään, se ei saa jäädä kiinni leviin tai muihin, Mielonen opastaa.

Kuhakin kelpaa

Varhaisena arkiaamuna Vuosaareen Uutelassa on vielä hiljaista. Linnunlaulu hivelee korvia ja kettu vilistää rantaviivaa pitkin, mutta kalastajia ei vielä näy.

Mielosen mukaan sopivana päivänä siian kalastus on kuitenkin suosittua hommaa. Jos säät ovat kohdallaan, voi onkijoita olla satoja.

Helsinkiläinen Pentti Saarinen uskaltautui keskiviikkoaamuna kevään ensimmäistä kertaa siikaa kokeilemaan. Aiempien vuosien kokemuksen perusteella saalista voi hyvinkin tulla.

– Viime kesänä kaveri lähti tuosta pois ja sanoi, että mitään ei tullut. Menin sitten siihen ja sain hetkessä kolme melkein parikiloista siikaa. Ne sattuivat hyvin kohdalle.

Vaikka siika on ensisijainen tavoite, tarvittaessa muukin kelpaa.

– Eihän sitä tiedä vaikka kuhakin ottaisi, Saarinen toteaa.

Mielonen on samaa mieltä.

– Esimerkiksi Vantaanjoen suulla on kuhan jigitys täydessä käynnissä. Heti kun jäät lähtevät, ne tykkäävät tulla siihen virtaan uimaan.