1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

YK:n vammaisten yleissopimuksen ratifiointi nytkähti eteenpäin

Vammaisten yleissopimuksen lopullinen ratifiointi siirtyy käytännössä seuraavan hallituksen ja eduskunnan vastuulle, koska Suomen itsemäärämistä koskeviin lakeihin on tehtävä muutoksia.

politiikka
Kehitysvammaisia hoitavan kuntayhtymä Kårkullan asukkaita ja ohjaajia kävelyllä Paraisilla 27. tammikuuta 2015.
Kehitysvammaisia hoitavan kuntayhtymä Kårkullan asukkaita ja ohjaajia kävelyllä Paraisilla 27. tammikuuta 2015. Hellevi Raita / Lehtikuva

Eduskunta on hyväksynyt YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan yleissopimuksen tiistaina.

Eduskunta kuitenkin edellyttää, että vammaisten itsemäärämisoikeuteen liittyvistä rajoituksista on säädettävä lailla ennen kuin sopimus voidaan lopullisesti ratifioida.

Muuten Suomen kansallinen lainsäädäntö ei olisi sopusoinnussa sopimuksen artiklan kanssa.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) iloitsee eduskunnan päätöksestä, ja pitää sitä vahvana poliittisena viestinä vammaisten oikeuksien tärkeydestä.

Sopimuksessa taataan vammaisille täydet ihmisoikeudet, estetään syrjintää sekä edistetään esteettömyyttä. Sopimuksen täytäntöönpanoa valvomaan nimetään Suomessa viranomaistaho ja samalla perustetaan sopimuksen koordinointijärjestelmä.

Suomi hyväksyi YK:n vammaisten yleissopimuksen ja siihen liittyvän pöytäkirjan jo toukokuussa 2007. Sopimuksen ratifiointi on kuitenkin siirtynyt, koska Suomen itsemääräämislakien pitää olla yhdenmukaiset sopimuksen artikloiden kanssa.

Suomi on viimeisiä EU-maita, joissa sopimusta ei ole vielä saatettu voimaan loppuun asti. Yleissopimus tulee voimaa 30. päivänä siitä, kun se on talletettu YK:n pääsihteerin huostaan.

Korjaus: Suomi hyväksyi YK:n vammaisten yleissopimuksen ja siihen liittyvät pöytäkirjat jo toukokuussa 2007.

Lue seuraavaksi