Yle Kuubassa: Ihmiset eivät jaksa uskoa nopeisiin muutoksiin

Yhdysvaltojen ja Kuuban välinen lähentyminen ei vielä näy kuubalaisten elämässä. Moni kiistakysymys on vielä ratkaistava, ennen kuin suurlähetystöt Havannassa ja Washingtonissa voidaan avata.

Ulkomaat
Perunoita kuljetetaan Havannassa, Kuubassa
Perunat ovat saapuneet kauppoihin kuukausien tauon jälkeen. Jessica Stolzmann/Yle

Elämä Havannassa jatkuu totuttuja uomia pitkin, vaikka diplomatia Washingtonin kanssa käy kuumempana kuin puoleen vuosisataan. Kaksi neuvottelukierrosta on käyty sen jälkeen, kun presidentit Barack Obama ja Raúl Castro joulun alla ilmoittivat maiden kinkkisten suhteiden lämpiämisestä.

– En usko, että elämämme kovin nopeasti muuttuu mihinkään, sanoo rouva Havannan keskustassa.

– Toivomme todella paljon maidemme suhteiden paranemista, mutta kyllä se on vaikeaa, sanoo hänen seurassaan oleva mies.

Epäilyjä, toiveita, epäröintiä. Ne ovat yleisimmät tunteet, kun keskustelee havannalaisten kanssa suurista muutoksista, joita on ilmassa.

Diplomaattisuhteet vasta ensimmäinen askel normaalien suhteiden tiellä

Kuuban ja Yhdysvaltojen tavoitteena on, että molempien maiden pääkaupungissa avattaisiin suurlähetystö siihen mennessä, kun maiden presidentit tapaavat toisensa Panamassa huhtikuussa.

Haaste on kuitenkin kova. Pitkän linjan kuubalainen diplomaatti ja kansainvälisten suhteiden professori Carlos Alzugaray luettelee Kuubanvaatimuksia, joihin on löydettävä ratkaisu.

Professori Carlos Alzugaray Havannassa
Professori Carlos Alzugaray on toiminut Kuuban lähettämänä diplomaattina monessa maassa.Jessica Stolzmann/Ylle

– Kuuba on otettava terrorismia tukevien maiden listalta, Yhdysvaltojen on lopetettava kauppasaarto ja Kuuban sisäisiin asioihin puuttuminen. Politiikka, joka asettaa kuubalaiset siirtolaiset Yhdysvalloissa eri asemaan kuin muut, on ongelma. Ja sitten on Guantánamon tukikohta.

Kuubalaisprofessorin mielestä suurimpien ongelmien ratkaisu on Yhdysvaltojen käsissä.

– Kuuba voi tehdä vain vähän.

Toisinajattelijoiden pidätykset ovat lisääntyneet

Obaman ja Castron väliseen sopimukseen kuului poliittisten vankien vapauttaminen, minkä Kuuba toteuttikin alkuvuodesta.

Ihmisoikeusloukkauksista lukua pitävän Kuuban ihmisoikeuskomission johtaja Elizardo Sánchez kuitenkin sanoo, että hänen laskujensa mukaan maassa on edelleen noin 50 mielipidevankia. Lisäksi aivan viime viikkoina hallitusta arvostelevien aktivistien lyhytaikaiset pidätykset ovat jopa lisääntyneet

Kuuban ihmisoikeuskomission johtaja Elizardo Sánchez
Elizardo Sánchez pitää Kuuban ihmisoikeuskomission toimistoa kotonaan.Jessica Stolzmann/Yle

– Toisinajattelijoita ei enää tuomita pitkiin vankeusrangaistuksiin. Mutta heitä pidätetään lyhyiksi ajoiksi, tunneiksi tai korkeintaan päiviksi.

Hänen mukaansa tavallisesti kuukauteen on mahtunut sadasta kahteensataan pidätystä.

– Helmikuussa niitä oli lähes 500.

Sánchez toivoo kuitenkin, että Kuuban vastainen kauppasaarto purettaisiin mahdollisimman pian.

– Kaikki myöntävät, että se on ollut epäonnistunutta politiikkaa.

Suurlähetystön avaaminen vaatii vain uuden kyltin ovelle

Epäilyistä huolimatta Kuubassa valmistaudutaan siihen hetkeen, kun muodolliset diplomaattisuhteet solmitaan. Tämä merkitsee sitä, että vanha suurlähetystö Havannan rantakadun Malecónin varrella saa entisen statuksensa takaisin puolen vuosisadan jälkeen.

Rakennus on ollut toiminnassa vuodesta 1977 lähtien, jolloin presidentti Jimmy Carter avasi sen uudestaan ja nimesi sen hoitamaan monia yleensä suurlähetystöille kuuluvia asioita kuten viisumeita, esteettömyystodistuksia ja muita kansalaisten tarvitsemia palveluita. Siellä työskentelee 50 yhdysvaltalaista virkamiestä ja 300 kuubalaista.

Yhdysvaltain tuleva suurlähetystö Havannassa
Havannan rantakadun varrella on rakennus, jossa on vuodesta 1977 lähtien hoidettu Yhdysvaltain konsulaatin tehtäviä. Jessica Stolzmann/Yle

Kolkko nelikulmainen rakennus on näinä vuosikymmeninä herättänyt kunnioituksensekaista kauhua havannalaisissa. Sen lähettyvillä ei juuri koskaan näe kuubalaisia nauttimassa suolaisesta merituulesta. Ehkä normaalit suhteet naapurusten välillä tuo siihen muutoksen.

Jaana Kanninen, Yle, Havanna