Lontoon kiinteistömarkkinoita epäillään pimeän rahan piilopaikaksi

Kansalaisjärjestö Transparency Intenationalin raportin mukaan Ison-Britannian kiinteistölainsäädäntö tarjoaa hyvät edellytykset varallisuuden piilottamiseksi.

Ulkomaat
mies katsoo kiinteistövälityksen ikkunaa
Mies katselee kiinteistövälityksen ikkunaa Lontoossa.Epa / Andy Rain

- On entistä enemmän todisteita siitä, että Ison-Britannian kiinteistömarkkinoista on tullut turvasatama, jonne eri puolilta maailmaa hankittua hämäräperäistä rahaa voidaan piilottaa, sanoo kansalaisjärjestö Transpararency Internationalin johtaja Robert Barrington.

Järjestön uuden raportin mukaan Lontoossa on reilut 36 000 kiinteistöä, joiden omistajat ovat esimerkiksi Brittiläisillä Neitsytsaarilla, Jerseyssa tai Man-saarella. Nämä alueet tunnetaan veroparatiiseina, jotka mahdollistavat myös yhtiöiden omistuksen piilottelun.

Raportin mukaan pelkästään Westminsterin kaupunginosassa, Ison-Britannian hallinnon ytimessä, nämä peiteyhtiöt omistavat noin kymmeneksen kaikista kiinteistöistä. Vuonna 2011 Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröidyt yhtiöt ostivat brittikiinteistöjä yli 5,2 miljardin euron arvosta.

Ison-Britannian poliisi on avustanut kansalaisjärjestöä sen tutkimuksissa. Poliisin edustajan mukaan tutkimukset kuitenkin kestävät pitkään, minkä vuoksi poliisikin toivoo lainsäädäntöä, joka hankaloittaisi pimeän rahan piilottamista brittiläisiin kiinteistöihin.

Vuodesta 2004 alkaen Ison-Britannian poliisi on tutkinut tällaisia kiinteistökauppoja, joiden arvo yhteensä on noin 247 miljoonaa euroa. 75 prosenttia tutkituista kiinteistöistä kuului niin sanottuihin mukavuuslippumaihin rekisteröidyille yrityksille. Tutkittujen kiinteistöjen uskotaan olevan vain jäävuoren huippu.

Transparency vaatii, että Iso-Britannia muuttaa lainsäädäntöään niin, että näiden yhtiöiden omistajat saadaan selville. Muuten Britanniasta uhkaa kehittyä kansainvälisen korruption mekka.

Transparencyn mukaan hämäräperäiset kiinteistökaupat voivat osaltaan selittää Britannian kiinteistömarkkinoiden kalleuden. Asumisen kalleus on poliittisesti arka aihe: asuntojen hinnat ovat kallistuneet niin paljon, että kaikilla ei ole niihin enää varaa.

Transparencyn raportti osuu hetkeen, jolloin varallisuuden piilottelu on tärkeä aihe. Vastikään maassa nousi suuri kohu epäilyistä, että brittiläinen HSBC-pankki olisi auttanut varakkaita asiakkaitaan välttelemään veroja.

Lähteet: AFP