Maailman voimakkain taistelulaiva löydettiin meren pohjasta – löytäjä Microsoftin perustaja

Taistelulaiva Musashin löytöä verrataan Titanicin löytymiseen. Musashi ei ollut maailman suurin taistelulaiva, mutta sen panssarointi ja aseistus tekivät siitä maailman vahvimman.

tiede
Tutkijaryhmä on löytänyt Filippiinien vesiltä toisessa maailmansodassa upotetun japanilaisen taistelulaiva Musashin.
Tutkijaryhmä on löytänyt Filippiinien vesiltä toisessa maailmansodassa upotetun japanilaisen taistelulaiva Musashin.PAULALLEN.COM / AFP

Microsoft-yhtiön perustajan Paul Allenin perustama tutkijaryhmä on löytänyt Filippiinien vesiltä toisessa maailmansodassa upotetun japanilaisen taistelulaiva Musashin.

Valtavaa taistelulaivaa on etsitty useita vuosia. Löytäjät vertaavat laivan löytymistä Titanicin löytymiseen.

Musashi löydettiin Allenin M/Y Octopus-tutkimusalukselta. Löytöpaikka on Filippiinien saariryhmän keskellä sijaitsevassa Sibuyaninmeressä noin kilometrin syvyydessä.

Octopusin kamerat tallensivat laivan osia, mm. tykkitornin, lentokoneiden lähettämiseen tarkoitetun katapultin sekä tyyrpuurin ankkurin. Laivan keulassa oli Japanin keisarin krysanteemitunnus.

Musashi kuului Japanin laivaston mahtavaan Yamato-taistelulaivojen luokkaan. Yamato-luokan aluksia on pidetty maailman voimakkaimpia taistelulaivoina, sillä niiden uppouma oli 72 000 tonnia ja laivat oli varustettu yhdeksällä valtavalla 460 millin tykillä, jotka ovat suurimmat koskaan laivoihin asennetut tykit.

Musashin kohtaloksi tuli ns. Leytenlahden taistelu Filippiineillä lokakuussa 1944. Lentotukialuksilta nousseet yhdysvaltalaiset syöksypommittajat saivat taistelulaivaan lukuisia torpedojen ja lentopommien osumia, joiden seurauksena laiva kaatui ja upposi.

Lähteet: AFP