1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Euroopan neuvosto: Ranska rikkoo Euroopan sopimusta hyväksymällä lasten kurittamisen

Ranska rikkoo Euroopan sosiaalisen peruskirjan 17. artiklaa hyväksymällä lasten ruumiillisen kurittamisen. Ranskan laki ei tuomitse riittävän selkeästi lasten "läimäyttelyä".

Ulkomaat
Lasta ravistetaan käsistä.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ihmisoikeuksia valvova Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea toteaa tämän päiväisessä kannanotossaan, että Ranskan laki ei tuomitse riittävän selkeästi lasten ruumiillista kuritusta. Komitean mukaan Ranska rikkoo Euroopan sosiaalisen peruskirjan 17. artiklaa, jonka mukaan allekirjoittajamaiden tulee suojella lapsia ja nuoria väkivallalta ja hyväksikäytöltä.

Ranskan laki kieltää väkivallan, mutta laki sallii vanhemmille oikeuden "kurittaa" ruumiillisesti lapsiaan. Kouluissa ja päiväkodeissa lapsille ei kuitenkaan saa antaa ruumiillista kuritusta. Euroopan neuvosto on vaatinut jäsenmaitaan yksiselitteisesti kieltämään lasten ruumiillisen kurittamisen.

Mielipidemittausten mukaan lasten ruumiillinen kuritus sallittaisiin Britanniassa ja Ranskassa. Ranskassa lasten korvapuusteista ja läimäytyksistä alettiin keskustella vilkkaasti vuonna 2013, kun eräs isä tuomittiin maksamaan 9-vuotiaan poikansa läimäytyksestä 500 euroa.

Yli puolet Euroopan neuvoston jäsenistä kieltäisi lapsiin kohdistuvat "läimäytykset". Maailmanlaajuisesti 17 muuta maata ovat kieltäneet täysin lasten ruumiillisen kurituksen, esim. Afrikassa ja Etelä-Ameriikassa.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi