Kansanedustajaehdokkaat kohtaavat vaaliraivoa

Sosiaalinen media on luonut uuden väylän antaa palautetta ehdokkaille. Ehdokkaat kokevat eritasoista vaaliraivoa, mutta se on muuttunut entistä hyökkäävämmäksi.

politiikka
Sormet tietokoneen näppäimillä.
Yle

Ylen vaaligallerian haastattelussa käyneet kansanedustajaehdokkaat ovat tuoneet julki, että kentällä ihmiset käyttäytyvät ehdokkaita kohtaan entistä aggressiivisemmin.

Poliitikot ovat saaneet aina lokaa niskaansa, mutta sosiaalinen media on tuonut uuden kiusaamis- ja vihapuheväylän.

Kaarinalaisen Janne Ason (ps.) kotipihalla oli tehty ilkivaltaa sinä aikana, kun hän oli ollut palaverissa eduskunnassa. Aso oli ilmoittanut sosiaalisessa mediassa olevansa poissa kotoa.

– Sain ilmoituksen, että kompostori oli kaadettu pihalle. Lisäksi pihan reunakivetyksiä oli irrotettu. Kiviä oli kannettu auton takapyörien alle, ja kivistä rakennettu muuri auton eteen. Kaiken huippuna oli se, että oven lukko oli tukittu puutikuilla.

Tällainen tuntemattoman taholta tuleva uhka, joka kohdistuu vielä kotiin, on poikkeuksellista ja vakavaa.

Janne Aso

Aso pitää selvänä sitä, että häneen kohdistunut kiusanteko johtuu nimenomaan siitä, että hän on poliitikko.

– Nykyään on niin helppo saada selville, missä ehdokas asuu. Googlettamalla löytyy paljon tietoja.

Ason kohtaama ilkivalta ei muuttanut hänen suhtaumistaan kampanjointiin. Vaalityö jatkuu samanlaisena, vaikka tilanne oli epämiellyttävä.

– Tällainen tuntemattoman taholta tuleva uhka, joka kohdistuu vielä kotiin, on poikkeuksellista ja vakavaa.

"Poliitikko on valtakunnan kusitolppa"

Vaalikampanjointi on vasta aluillaan, mutta salolainen Elina Seitz (kd.) on jo kokenut netin kautta nimittelyä ja solvaamista.

Seitz ylläpitää Salon kuntalaisfoorumia. Sosiaalisessa mediassa levinnyt salolainen koulukiusaamistapaus päätyi myös foorumin palstoille. Seitz, foorumin ylläpitäjänä, rajasi keskustelua ajatellen lasten oikeuksia.

– Tämän jälkeen siellä epäiltiin, että Seitz tekee jo eduskuntavaalikampanjaansa. Ja, että tämä on Seitzin diktatuuria. Sitten jo nimiteltiin ylläpidon paskantärkeäksi pikkuhitleriksi.

Seitz hämmästelee, miten aikuiset ihmiset kirjoittavat netissä omalla nimellään ja omalla kuvallaan vaikka mitä.

Poliitikon työhän on valtakunnan kusitolpan hommaa.

Elina Seitz

– On puhuttu myös siitä, että netissä tapahtuva kirjoittelu ja raivo siirtyvät kasvokkaisiin kohtaamisiin. Miten me käyttäydymme, miten me kohtelemme toisiamme – se on iso huolenaihe nykyään.

Seitz on mukana Salon kunnallispolitiikassa, joten hän on tottunut saamaan jos jonkinlaista palautetta.

– Poliitikon työhän on valtakunnan kusitolpan hommaa.

Nettiraivon kohteeksi joutumisen jälkeen Seitzkin miettii omia toimiaan vaalikampanjan edetessä.

– Kyllä sitä miettii, onko vaalitilaisuuksissa jonkinlaisia turvajärjestelyjä. Tai jos laitan autooni tarrat, joissa on nimeni, tullaanko niitä töhrimään. Aikaisemmissa vaaleissa en ole joutunut tällaisia asioita edes miettimään.

"Poliitikot eivät uskalla sanoa rehellistä mielipidettään"

Puoluetoimistoilta annetaan tietynlaisia turvallisuussuosituksia ehdokkaille. Kampanjointia esimerkiksi suositellaan tehtäväksi porukassa, ei yksin.

Kaarinalainen Jere Järvinen (sd.) on läpikäynyt jo muutamat kunta- ja eduskuntavaalit. Järvinen on tehnyt huomion, että ihmisten käyttäytyminen ehdokkaita kohtaan on muuttunut aggressiivisemmaksi.

Järvisen mielestä huolestuttavaa on se, että aggressiivisten ihmisten toimiin ei puututa, kun pelätään seurauksia.

Se on huolestuttavaa, jos poliitikot eivät uskalla sanoa rehellistä mielipidettään, kun pelkäävät saavansa aggressiivisen ihmisen kimppuunsa.

Jere Järvinen

– Nykyään on, ilkeästi sanottuna, tällainen kusipäitten valtakunta valloillaan. Mitä enemmän mesoat, öykkäröit ja käyttäydyt aggressiivisesti, sitä paremmin saat tahtosi läpi. Kun ajatellaan hiekkalaatikolta vanhuksiin saakka, niin se aggressiivinen ihminen saa sen tahtonsa läpi.

Järvisen mukaan poliitikkoja pelotellaan ja painostetaan. Tämä saa poliitikon muuttamaan käytöstään jollain tasolla.

– Huomasin itsessäni muutama vuosi sitten, että aloin varoa sanomisiani. Se on huolestuttavaa, jos poliitikot eivät uskalla sanoa rehellistä mielipidettään, kun pelkäävät saavansa aggressiivisen ihmisen kimppuunsa.

Järvisen mielestä pelkoa esiintyy kansanedustajaehdokkaiden joukossa. Pelosta ei kuitenkaan puhuta.