1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. terveys

Onko hän kuristanut, käyttänyt asetta tai uhannut tappaa? – Kyselylomake voi havahduttaa parisuhdeväkivallan uhrin

Uhrin on usein vaikea ohittaa muut tunteensa ja nähdä parisuhdeväkivallan todellinen vakavuus. Viranomaisten avukseen kehittämä arviointilomake on auttanut ihmisiä ymmärtämään tilanteensa. Eri puolilla maata toimivat moniammatilliset työryhmät ovat silti nähneet hyvääkin: väkivalta on loppunut 70 prosentissa tapauksista.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Sosiaalityöntekijä ja psykoterapeutti Maritta Toivonen on Keski-Pohjanmaalla vakavaan parisuhdeväkivaltaan puuttuvan moniammattillisen MARAK-työryhmän puheenjohtaja. Hän kertoo, että parisuhdeväkivallasta puhuminen ja avun hakeminen on hankalaa ja vie usein aikaa.

– Niin tutkimusten kuin meidän ammattilaisten kokemusten mukaan kyse on yleensä hyvin monen vuoden prosessista ennen kuin asiakas uskaltaa kertoa asiasta.

– Ilmiöön liittyy ihan omat lainalaisuutensa. Asiakas tarvitsee usein esimerkiksi monta lähtöä kotoaan ennen kuin on kypsynyt siihen vaiheeseen ja on vakuuttunut, että tilanne ei voi jatkua.

Arviointilomake avaa silmät

Toivosen mukaan MARAK-menetelmässä käytetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laatima arviointilomake (siirryt toiseen palveluun) on auttanut uhreja näkemään tilanteen vakavuuden.

– Asiakas on usein havahtunut, kun kerron vastauksista tulleen pistemäärän ja kuinka suuresta huolesta on kyse. Pahimmillaanhan me puhumme elämän ja kuoleman asioista.

Arviointilomakkeessa kysytään pelkojen lisäksi kokemuksista, esimerkiksi kuristamisesta ja tappouhkauksista. Siinä on yhteensä 24 kysymystä. Mikäli henkilö vastaa neljääntoista ”kyllä”, ryhtyy MARAK-työryhmä käsittelemään asiaa.

Ryhmän käsittelyyn otetaan myös tapaukset, joissa on ollut 3 kotihälytystä tai ammattilaisella on muuten herännyt huoli vakavasta väkivallasta.

70 prosenttia päässyt väkivallasta

Toivonen korostaa, että moniammatillinen riskiarviointi MARAK on yksi menetelmä muiden joukossa, ja siinä keskitytään nimenomaan uhriin. Tarkoituksena on auttaa vakavaa parisuhdeväkivaltaa kokeneita tai sen uhan alla eläviä.

Menetelmä on ollut käytössä Suomessa vuodesta 2010 saakka. Nyt työryhmiä on Suomessa 19, ja uusin aloitti työnsä viime viikolla Kainuussa.

– Väkivalta on loppunut noin 70 prosentilta MARAK-työryhmän asiakkaista, projektipäällikkö Mari Kaltemaa-Uurtamo THL:stä.

Pahimmillaanhan me puhumme elämän ja kuolen asioista.

Maritta Toivonen, MARAK-työryhmän puheenjohtaja

Työryhmä pyrkii nopeasti tunnistamaan ja pysäyttämään väkivallan. Se arvioi riskin, laatii turvallisuussuunnitelman, ohjaa uhrin tarvittavan avun piiriin ja seuraa tilanteen etenemistä. Tavoitteena on antaa nopeasti käytännön apua tukihenkilöstä asuntoasioihin ja rikosilmoituksen tekemiseen. Asiat tehdään asiakkaan suostumuksella ja häntä kuunnellen.

– Tavoitteena on, että väkivalta loppuu ja asiakkaan elämäntilanne kohentuu, Toivonen sanoo.

Keskeistä menetelmässä on ammattialat ylittävä yhteistyö. Eri tahoja ovat esimerkiksi poliisi, sosiaalihuolto, lastensuojelu, mielenterveys- ja päihdepalvelut, perusterveydenhuolto, turvakoti, seurakunta ja rikosuhripäivystys. Keskimäärin MARAK-työryhmissä on 13 eri tahon edustajia.