"Ahvenprofessori" ihmeissään maaliskuun säästä: Voiko lämpötila laskea näin nopeasti?

Ahvenen selkäevästä säitä ennustava Matti Paasonen arvelee, että sateita tulee maaliskuussa roimasti ja lämpötilan vaihtelut ovat nopeita.

kalanevät
Mäntyharjun säämies Matti Paasonen.
Pekka Havukainen / Yle

Mäntyharjulainen Matti Paasonen on tehnyt koko vuoden sääennusteen viime vuoden toukokuussa pyydystämänsä kutuahvenen selkäevän perusteella.

Helmikuun sääennuste onnistui miehen mielestä oikein hyvin. Pakkanen sahasi edestakaisin, mutta ennustettu lumi tuli vetenä.

– Olisikohan kyseessä tämä ilmastonmuutos, oikein piti merkit tarkistaa uudelleen, pohtii Paasonen.

Kuluvan maaliskuun sää herättää Paasosessa kummastusta. Ahvenen selkäevä kertoo, että lämpötila liikkuu päivisin nollan tuntumassa, mutta öisin pakkanen kolkuttelee kymmenen asteen voimalla. Ilmiö olisi voimakas maaliskuun 8.-17. päivinä.

– Tämänhetkisiin lämpötiloihin verrattuna nuo lukemat näyttävät kummallisilta. Voiko lämpötila laskea noin nopeasti, pohtii Matti Paasonen.

Maaliskuun puolivälistä eteenpäin päivällä on pakkasta viisi astetta ja yöllä mittariin tulevat samat lukemat.

– Loppukuusta näyttäisi satavan lunta enempi, 20 senttimetriä tuota lunta näyttäisi tulevan. Koko talven lumimäärä olisi ollut 70-80 senttimetriä, jos osa ei olisi tullut vetenä.

– Sateiden jälkeen näyttäisi siltä, että aurinkokin saattaa jo ruveta näyttäytymään, useampana päivänä, sanoo Paasonen.

Peipposia on jo Etelä-Savossa nähty, joko kevät tulee?

– Onhan noita erilaisia kevään etenemisestä kertovia loruja, mutta minä luotan itse tekemiini havaintoihin. Maaliskuu on kiva kuukausi, lupaa ahvenprofessori Matti Paasonen.