Venäjän poliisilla epäiltyjen lista Nemtsovin murhasta – poliitikot epäilevät Venäjän oppositiota

Venäjän poliisi ei tutki, järjestikö maan johto kuuluisan oppositiopoliitikon murhan. Poliisin aluksi epäilemä auto kuuluu valtiovarainministeriön turvallisuusosastolle.

Ulkomaat
Boris Nemtsovin arkkua siirretään seremonioita varten.
Boris Nemtsovin arkkua siirretään seremonioita varten 3. maaliskuuta Moskovassa.Alexander Utkin / AFP

Oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhaa tutkiva Venäjän liittovaltion poliisi kertoo laatineensa listan murhan mahdollisista tekijöistä. Listaa ei anneta julkisuuteen, mutta listalla kerrotaan olevan useita nimiä.

Liittovaltion poliisiilla, Tutkintakomitealla, on useita tutkintalinjoja. Rikosnimikkeinä ovat murha ja luvattoman ampuma-aseen hallussapito.

Venäjän korkea-arvoiset poliitikot ovat julkisuudessa esitelleet käsityksiään murhan tekijöistä. Epäilykset osoittavat samaan suuntaan: Venäjän hajanaiseen opposition.

Lukuisat poliitikot eri tiedotusvälineissä ovat esittäneet arvionsa, että oppositioryhmät surmasivat johtajansa, jotta maassa syntyisi kaaos ja ulkomailla nousisi Venäjän-vastainen hysteria.

Tämänkaltaisia arviota ovat esittäneet mm. kommunistipuoluetta edustava kansanedustaja Ivan Melnikov, parlamentin alahuoneen entinen puhemies Gennadi Seleznjov, Tshetshenian Moskova-mielinen johtaja Ramzan Kadyrov sekä poliittinen analyytikko Aleksei Martinov.

Myös presidentti Vladimir Putin sanoo, että murhalla on poliittinen sivujuonne.

Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisin tutkintalinjoihin ei kuulu vaihtoehto, että Nemtsovin murhan takana olisi maan poliittinen johto.

"Epäilty" auto kuului valtiovarainministeriölle

Heti murhan tapahduttua Moskovan poliisi etsi Ford-merkkistä autoa, jonka uskottiin liittyneen tapaukseen.

Auto on löytynyt ja se on tunnistettu kuuluvaksi Venäjän valtiovarainministeriön omalle turvallisuusosastolle.

Ministeriön julkistaman tiedotteen mukaan autolla ei ollut tekemistä murhan kanssa, sillä autolla ajettiin murhapaikan ohi vasta sen jälkeen, kun paikalla oli jo tutkintaa tekeviä poliiseja.

Lähteet: AFP, Tass, Reuters