1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Japanilaistiedemiehet valmistivat supertarkan atomikellon – video

Tokion yliopiston tutkijat ovat valmistaneet uskomattoman tarkan atomikellon. Sen sanotaan jätättävän vain sekunnin 16 miljardissa vuodessa.

Japanilaistiedemiesten valmistama uudenlainen supertarkka atomikello.
Tokion yliopiston tutkijat ovat valmistaneet uskomattoman tarkan atomikellon. Sen sanotaan jätättävän vain sekunnin 16 miljardissa vuodessa.

Tokion yliopiston tutkijaryhmä on valmistanut äärimmäisen tarkan atomikellon. Professori Hidetoshi Katorin johtaman ryhmän valmistaman kellon sanotaan jätättävän vain sekunnin 16 miljardissa vuodessa.

Kellossa on hyödynnetty strontiumatomeja, joiden värähtelynopeus mitataan lasersäteillä. Värähtelynopeuden avulla mitataan ajan kuluminen.

Aikaisemmat vastaavanlaiset kellot eivät olleet yhtä tarkkoja, sillä lämpötila vaikutti atomien liikkeeseen.

Ryhmän nyt valmistama kello toimii -178 Celcius-asteessa, jotta atomien liike pystyttiin vakauttamaan.

Cesium-atomikelloja käytetään sekunnin määrittelyyn. Ne jätättävät sekunnin 30 miljoonassa vuodessa. Cesium ja strontium ovat molemmat alkalimetalleja ja alkuaineita, jotka hapettuvat nopeasti joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa.

Ryhmä sanoo, että mikäli kello olisi käynnistetty alkuräjähdyksen tapahtumahetkellä vajaa 14 miljardia vuotta sitten, se olisi nyt vain vajaan sekunnin verran edellä tai jäljessä oikeaa aikaa.

Tutkijaryhmän mukaan kellon tarkkuus on ennennäkemätön ja se johtaa paitsi uusiin mittaussovelluksiin myös sekunnin uudelleenmäärittelyyn. Professori Katorin mukaan uusi kello saattaa jopa muuttaa tavallisen kellon käsitettä tarkkuutensa ansiosta.