Tulipunaiseen sääkarttaan on syytä suhtautua vakavasti - nuottia muistuttava merkki voi vielä muuttua

Ilmatieteen laitoksen uudistuneen varoitusilmeen tavoitteena on, että varoituskartasta saa nopealla vilkaisulla selville, onko jonnekin päin Suomea tiedossa vaarallista säätä.

ilmiöt
Sääkartta.
Ilmatieteen laitos

Ilmatieteen laitos uudistaa (siirryt toiseen palveluun) säävaroitusten tuotantojärjestelmää: varoituskartan ulkoasua on päivitetty ja muun muassa varoitussymbolit ovat saaneet uuden ilmeen.

Uudistunut varoituskartta on jo ehtinyt herättää ihmetystä: esimerkiksi uudet liukkaasta kelistä varoittavat autosymbolit näyttävät monen mielestä nuoteilta.

Palaute on kantautunut myös turvallisuussääpäivystyksen ryhmäpäällikön Ari-Juhani Punkan korviin. Hän kertoo, että kun uudistuksia tehdään, kuullaan aina myös suuren yleisön mielipidettä ja tarvittaessa symboleihin tehdään muutoksia.

– Joitakin yksittäisiä havaintoja on tästä tullut. Tietysti me mietimme nyt täällä, että onko tarpeen muuttaa esitystapaa toisenlaiseksi.

Sääsymbolit syntyvät tiukassa syynissä

Ilmatieteen laitoksen uusi varoitusilme ei ole syntynyt sattumalta, vaan uudistuksen eteen on tehty tiukkaa taustatyötä ja monenlaisia kartoituksia.

– Euroopassa on pyritty harmonisoimaan varoitusjärjestelmää (siirryt toiseen palveluun), ja olemme katselleet tarkasti, millaisia esitystapoja ja symboleita muualla on käytössä, Punkka kertoo.

Esimerkiksi salaman kuva on jo pitkälti vakiintunut kertomaan rajuista ukkosista. Vesitippa puolestaan symboloi hyvin yleisesti sadetta.

Mutta vaikeampiakin tapauksia on: esimerkiksi merialuiden jäätämisvaroituksesta kertovan symbolin valitseminen tuotti Punkan mukaan päänvaivaa. Lopulta päädyttiin jääpuikko-symboliin.

Haastetta varoitussymbolien suunnitteluun lisää se, että niiden on oltava selkeästi tulkittavissa myös pienessä koossa.

– Löydettiin paljon hyviä vaihtoehtoja, mutta kun ne pienennettiin, ne eivät olleet enää luettavissa.

Punainen kielii vakavasta vaarasta

Uuden varoitusilmeen tavoitteena on, että uudistuneesta varoituskartasta saa nopealla vilkaisulla selville vaarallisimman sään sijainnin Suomessa.

Punainen on väri, jolloin kannattaa tosissaan perehtyä säätilanteeseen omalla alueellaan.

Ari-Juhani Punkka

Tätä on pyritty havainnollistamaan varoituskartan uudella värimaailmalla, jossa keltainen, oranssi ja punainen kertovat sään vaarallisuudesta: keltainen kuvaa lievintä ja punainen vakavinta vaaratasoa.

– Keltainen väri voi liittyä yleiseen, talviseen huonoon ajokeliin, mutta erittäin huonoa ajokeliä kuvataan sitten jo oranssilla, Punkka kuvailee.

Punaista ei toivottavasti varoituskartoilla kovin usein nähdä, mutta jos nähdään, siihen on syytä suhtautua vakavasti. Punkka ottaa esimerkiksi taannoisen Tapani-myrskyn.

– Silloin oli ylimmän tason varoitus voimassa, ja tämän uuden esitystavan mukaisesti Luonais-Suomi olisi hehkunut punaisena. Punainen on väri, jolloin kannattaa tosissaan perehtyä säätilanteeseen omalla alueellaan.

Ari-Juhani Punkkaa Yle Keski-Suomelle haastatteli Heli Kaski.