Fennovoima kaataa 120 hehtaaria metsää – "Yhtiö ei ole hakenut edes rakentamislupaa vielä"

Fennovoima on hakenut lupaa hakata yli 120 hehtaaria metsää ydinvoimalatyömaan alta. Ydinvoimalalla ei ole vielä rakentamislupaa. Ydinvoimalaa vastustava Pro Hanhikivi sanoo, että hakkuissa on kaatumassa uhanalaista metsää.

politiikka
Havainnekuva Rosatomin AES-2006-laitoksesta.
Havainnekuva Rosatomin AES-2006-laitoksesta.Fennovoima

Ydinvoimayhtiö Fennovoima on hakenut lupaa hakata ydinvoimalan tieltä metsää Pyhäjoen Hanhikiven alueella.

Tarkoitus on raivata yhteensä yli 120 hehtaaria. Kyse on kahdesta eri alueesta: varsinaisesta laitosalueesta ja niin sanotusta työpaikka-alueesta, sanoo Fennovoiman kehittämispäällikkö Karri Huusko. Laitosalue on 97 hehtaaria ja työpaikka-alue 29 hehtaaria.

– Isompi on alue, johon aikanaan kaikki ydinvoimalarakennukset rakennetaan. Tämä alue raivataan rakennuskelpoiseksi. Työpaikka-alue on niin sanottu urakoitsija-alue, johon tulee pienteollisuustilaa alan toimijoille. Tämä on ensimmäinen työ – puut pitää kaataa, että aluetta voi rakentaa.

Hänen mukaansa työt on tarkoitus aloittaa heti, kun hakkuille haetut maisematyöluvat on saatu – luultavasti jo maaliskuun aikana.

Tämä on ensimmäinen työ – puut pitää kaataa, että aluetta voi rakentaa.

Fennovoiman kehittämispäällikkö Karri Huusko

Alueella on jo aiemmin tänä vuonna tehty pienempiä hakkuita. Alueella rakennetaan myös yhdystietä valtatie 8:lta suunnitellun laitoksen luo.

Rakentamislupaa ei ole

Fennovoiman tarvitsema lupa on maisematyölupa. Se on nähtävillä perjantaihin asti. Jos lupahakemus hyväksytään, se tullee lainvoimaiseksi loppukuusta.

Maisematyölupaa tarvitaan, koska Fennovoimalla ei ole alueelle kunnan myöntämää rakennuslupaa. Ydinvoimalalla ei ole myöskään valtioneuvoston myöntämää rakentamislupaa, jota haettaneen tänä kesänä. Periaateluvan voimala sai valtioneuvostolta viime vuonna.

Tarvittavien lupien saamista pidetään yhtiössä varmana.

– Toki pidetään varmana. Sitä varten me tätä teemme. Hanke menee vahvasti eteenpäin, Huusko sanoo.

Vastustaja uskoo, että jäljelle voi jäädä vain hakkuuaukio

Ydinvoimalaa vastustavassa Pro Hanhikivi ry:ssä ei olla yhtä varmoja siitä, onko hanke menossa vauhdilla ainakaan oikeaan suuntaan.

– Yhtiö ei ole hakenut edes rakentamislupaa vielä tässä vaiheessa. Jostakin syystä kuitenkin työt halutaan aloittaa kaikesta huolimatta jo nyt, sanoo Pro Hanhikivi ry:n puheenjohtaja Helena Maijala.

Maijala uskoo, että yhtiölle myönnettäneen rakentamiseen tarvittavat luvat, jos niitä vainhaetaan.

Sillä (metsällä) on erittäin merkittäviä luontoarvoja, jotka eivät Fennovoiman tapauksessa ole painaneet yhtään mitään.

Pro Hankivi ry:n puheenjohtaja Helena Maijala

Hän kuitenkin muistuttaa, että koko prosessi voi vielä kaatua esimerkiksi siihen, että Fennovoima ei saa haalittua periaatepäätöksen ehtona ollutta tarpeeksi laajaa suomalaista tai eurooppalaista omistuspohjaa. Maijalan mukaan hanketta voi myös mutkistaa venäläiskytkös. Hankkeessa laitostoimittajana on Venäjän valtioon tiukasti kytkeytyvä Rosatom.

Maijalan mukaan on mahdollista, että hanke kaatuu ja jäljelle jää vain Fennovoiman raivaama hakkuualue. Hän sanoo, että hakkuissa on kaatumassa myös luontoarvoltaan tärkeää ja uhanalaista metsää.

– Sillä on erittäin merkittäviä luontoarvoja, jotka eivät Fennovoiman tapauksessa ole painaneet yhtään mitään.

Fennovoiman kehittämispäällikkö Karri Huusko sanoo, että luontoarvoiltaan tärkeä metsä säästetään.

– Kaikki merkityt luontokohteet jäävät toki hakkuiden ulkopuolelle.