Näkökulma: Kekkos-syndrooma Viron keskustapuolueessa

Ilmiö Edgar Savisaar muistuttaa entistä enemmän suomalaisille tuttua UKK-ilmiötä. Suuri johtaja pidetään vallassa niin kauan, että hänen terveytensä romahtaa tai tapahtuu jokin muu dramaattinen käänne, kirjoittaa toimittaja Risto Vuorinen Virosta.

Näkökulmat
Risto Vuorinen
Risto VuorinenYle

Viron reformipuolue hallitsee melkein täydellisesti valtiotason politiikkaa. Viime sunnuntain parlamenttivaalit vahvistivat puolueen todellista asemaa. Sen käsissä ovat nytkin langat, joilla maahan leivotaan uutta hallitusta. Juuri nyt näyttää siltä, että se hyväksyy apupuolueikseen Viron sosialidemokraattisen puolueen (SDE) sekä populistisen, uutena riigikoguun valitun vapaapuolueen (EVA). Myös Isänmaan ja Res Publican liitto (IRL) saattaa tulla kysymykseen.

Kahden apupuolueen koalitio olisi reformille mieluinen. Se lisäisi sen vaikutusvaltaa. Demaripuolue hävisi vaalissa neljä kansanedustajanpaikkaa. Puolue olisi hallituksessa aiempaa heikompi altavastaaja. Vapaapuolueella ei ole edes puolueohjelmaa. Siitä tulisi väistämättä hallituksen heittopussi. Se opettelisi politiikan pelisääntöjä 15 vuotta vallassa olleen reformin isällisestä kädestä.

*Vaalien suurin häviäjä *IRL nuolee haavojaan. Se näkee mahdollisuutensa hallituksessa reformin kainalossa. Ei ole kauaa siitä, kun IRL oli hallitusvastuussa reformin kanssa toteuttamassa oikeistolaisen mahtipuolueen määräämää politiikkaa. IRL:n kannattajat huomasivat tämän. Huomattava osa vanhoista kannattajista siirtyi tukemaan muita puolueita.

IRL:n kannattajien paosta hyötyi eniten uusi tulija EVA, joka on käytännössä jo aiemmin IRL:stä paenneiden vaikuttajien, niin sanottujen "kampsuneiden" eli "villapaitojen" uusi poliittinen ryhmittymä.

Toisella uudella parlamenttipuolueella, Viron konservatiivisella kansanpuolueella (EKRE) ei ole asiaa hallitusvastuuseen. Se vahvistui, kun Viron mediaan uitettiin vanhat dokumentit. Parlamenttiin nuorimpana valittu EKRE:n edustaja analysoi niissä natsi- ja fasismiaikaa.

Keskustan ainoa tulppa hallitukseen pääsylle on puolueen puheenjohtaja.

Risto Vuorinen

Nyt 23-vuotias Jaak Madison katsoi vuonna 2012 blogissaan Saksan natsismia talouden kannalta. Hän piti natsismin saavutuksia loistavina. Ehkä sitäkin pahempi pelivirhe oli toivoa viimevuotisessa blogissa Viron venäläisväestöön puhdistusta, joka seuloisi esiin Virolle uskolliset ihmiset.

Keskustapuolue oli ainoa ryhmä, joka ei menettänyt parlamenttipaikkojaan. Päinvastoin, se sai lisäpaikan. Puolueen puheenjohtaja Edgar Savisaar oli vaalin ehdoton ääniharava yli 25 000 äänellään. Kaiken järjen mukaan puolueen pitäisi olla varteenotettava tekijä hallitusneuvotteluissa. Mutta kun niin ei ole. Kaikki muut puolueet ilmoittivat jo hyvissä ajoin ennen vaaleja, että keskustan kanssa ne eivät lähde hallitukseen kirveelläkään.

Kun muut puolueet puhuvat "keskustapuolueesta", ne tarkoittavat puolueen puheenjohtajaa. Kun muut puolueet moittivat keskustaa turvallisuuspoliittisista lipsumisista ja siitä, ettei puolue ole tuominnut Krimin liittämistä Venäjään, ne moittivat Edgar Savisaarta.

Muille puolueille keskusta on Edgar Savisaar. Keskustan ainoa tulppa hallitukseen pääsylle onkin puolueen puheenjohtaja, Tallinnan pormestari, Viron kokenein poliitikko, jonka ura valtiomiehenä alkoi jo 1980-luvun lopulla.

Viime syksynä keskustapuolueen uudistuslinja puhemiehenään puolueen varapuheenjohtaja Jüri Ratas halusi nostaa puolueen pääministeriehdokkaaksi keskustan parlamenttiryhmää johtavan Kadri Simsonin. Edgar Savisaar osasi taas käyttää karismaansa taitavasti ja sai puolueen päättävän enemmistön tukemaan häntä itseään.

Savisaar luotsasikin puolueensa hyvään vaalitulokseen. Puolue kuitenkin jäänee taas oppositioon. Puolueen johdossa on nyt suuri joukko kyvykkäitä, mutta läpeensä turhautuneita keskustalaisia.

Ilmiö Edgar Savisaar muistuttaa entistä enemmän suomalaisille tuttua UKK-ilmiötä. Suuri johtaja pidetään vallassa niin kauan, että hänen terveytensä romahtaa tai tapahtuu jokin muu dramaattinen käänne, joka pakottaa vallanvaihtoon ja avaa tähän asti suljettuina pysyneitä ovia.

Eikö Savisaarelle jo riitä loistava ura Viron uuden ajan taitavimpana puoluepoliitikkona?

Risto Vuorinen

Ulkopuoliset ovat huomanneet jo ajat sitten, että johtajan olisi ymmärrettävä luopua vallasta ja siirtää se nuoremmille. Viron muut puolueet hyötyvät joka päivä siitä, että keskustapuolue pidetään paitsiossa valtakunnan politiikasta. Muilla ei ole hinkua kammeta Savisaarta pois valtaistuimeltaan.

Keskusta on ajettu pahasti nurkkaan. Muut puolueet kanavoivat miltei kaikki Viron kielteiset asiat keskustan piikkiin. Kun maan toiseksi suurin puolue on saatu toimintakyvyttömäksi valtakunnallisella tasolla, on puolueen sisällä tapahtumassa uudelleen järjestäytymistä. Koska keskustan päätukijat kuuluvat venäjänkieliseen väestöön, on puolueen riveistä noussut Savisaaren tuntumaan myös venäjänkielisiä johtohahmoja.

Savisaaren taustalla toimivia keskustapäälliköitä ovat muun muassa meppi Yana Toom sekä Tallinnan apulaiskaupunginjohtaja Mihhail Kõlvart. On mahdollista, että oppositiossa keskustasta muodostuu suuri venäjänkielisten puolue. Se saa käyttövoimansa muiden puolueiden harjoittamasta totaalisesta syrjinnästä. Eri kieltä puhuvien kansalaisryhmien asettuminen vastakkain ei tietäisi hyvää Viron sisäiselle kehitykselle.

Miksi Savisaar ei anna viestikapulaa kyvykkäälle Kadri Simsonille, joka on kärkkynyt sitä jo vuosia? Miksi Savisaar ei näe sitä, että toimiessaan tulppana, hän voi kääntää puolueensa kannatuksen syöksykierteeseen ja saattaa menettää pian ympäriltään lisää kyvykkäitä poliitikkoja muihin puolueisiin, joita on nyt tarjolla aiempaa enemmän?

Ilmiö Edgar Savisaar muistuttaa entistä enemmän suomalaisille tuttua UKK-ilmiötä.

Risto Vuorinen

Eikö Savisaarelle jo riitä loistava ura Viron uuden ajan taitavimpana puoluepoliitikkona? Eikö hän voisi keskittyä johtamaan Tallinnan kaupunkia ja antamaan arvokkaita neuvojaan puolueensa nuoremmille voimille?

Edgar Savisaaren karakteeria luonnehdittiin osuvasti NO99-teatterin musikaalissa "Savisaar", joka sai viimeisen esityksensä viime sunnuntaina. Musikaalin tekijät perehtyivät musikaalin nimipersoonaan lukuisin haastatteluin. Haastateltavina olivat myös Savisaaren hyvin tuntevat henkilöt. Teatteri julkaisi suuresta poliitikoista tehtyjä arvioita myös kotisivullaan.

NO99:n selvityksen perusteella "Savisaar osaa manipuloida mainiosti ja herättää myötätuntoa... Hänen läsnä ollessaan ihmiset tuntevat olonsa epämukavaksi... Kaikki ihmiset ovat olemassa vain hänen valtansa tukemiseksi... Hän pitäisi siitä, jos joku sanoisi hänelle vastaan, mutta kukaan ei tee niin... Raha ei ole hänen toimintansa vaikutin. Motiivina on valta eli halu päättää ihmisten kohtaloista. Ja se, että hänestä ollaan riippuvaisia."

Risto Vuorinen, Yle Uutiset, Tallinna