Hiekotushiekalle kyytiä lehtipuhaltimella? "Erittäin haitallista ja kiellettyä"

Monissa kiinteistöissä on otettu käyttöön lehtipuhallin hiekoitushiekan poistamiseksi katukivetyksiltä. Se on kuitenkin kiellettyä ja nostaa pölyn sekä hiukkaset ilmaan hengitettäväksi.

terveys
Katupölyä
Yle

Uusin ilmiö monissa kaupunkikiinteistöissä on käyttää lehtipuhallinta talven hiekoitushiekan poistamiseksi. Se vaikuttaa helpolta tavalta putsata katukivetystä, mutta samalla se pilaa rajusti hengitysilmaa.

Jopa isoissakin kiinteistöissä, taloyhtiöissä ja huoltofirmoissa on lehtipuhaltimen käyttöä nähty hiekan poistossa.

Arttu Tuominen, ympäristötarkastaja

– Se on erittäin valitettavaa. Jopa isoissakin kiinteistöissä, taloyhtiöissä ja huoltofirmoissa on lehtipuhaltimen käyttöä nähty hiekan poistossa, sanoo ympäristötarkastaja Arttu Tuominen Porin ympäristövirastosta.

Lehtipuhaltimen käyttö hiekoituksen poistamisessa on erittäin haitallista. Se lähinnä levittää pölyä. Käyttö aiheuttaa monenlaisia ongelmia.

– Haitallisuus on siinä, että menetelmä ei puhdista ja siivoa katukivetystä vaan siirtää hiekoituksen muualle ja ennen kaikkea pölynä ilmaan, Tuominen sanoo.

Hiukkaset voivat mennä hengityksen mukana keuhkoihin ja keuhkorakkuloihin. Ympäristönsuojelumääräykset kieltävät lehtipuhaltimen käytön hiekanpuhdistuksessa.

Kivetysten suihkuttelusta myös riesaa

Toinen kyseenalainen puhdistusmenetelmä on katukivetysten suihkuttaminen letkujen avulla.

Haitallisuus on siinä, että menetelmä siirtää hiekoituksen pölynä ilmaan.

Ympäristötarkastaja Arttu Tuominen

– Neuvomme kyllä kostuttamaan hiekkaa ennen kadun lakaisua, mutta jos niitä suihkutetaan paineella, hiekka tukkii helposti katujen sadeviemärit, sanoo Arttu Tuominen.

Hän opastaa kiinteistönhuoltoa näissä tapauksissa keräämään irtohiekan talteen.

Jos ympäristövirasto havaitsee hiekoitushiekan poistoyrityksiä huonoilla tavoilla, ei sakkoa tule kuitenkaan ihan heti.

– Kyllä me yritämme keskustellen asiassa edetä, ja yleensä asioissa päästään sopuun. Jos yhteisymmärrystä ei löydy, sitten täytyy ryhtyä rankempiin toimiin.