Haminassa huoli Tove Janssonin maalausten kohtalosta

Haminassa kannetaan huolta Tove Janssonin teosten säilymisestä kaupungin omistuksessa. Suurikokoiset seinämaalaukset ovat Haminan Seurahuoneen kabinettitilassa ja Seurahuone on nyt myytävänä.

Kotimaa
Tove Janssonin taulussa meriaiheisia hahmoja
Juha Korhonen / Yle

Maailmankuulu kuvataiteilija Tove Jansson maalasi vuonna 1952 kaksi suurikokoista Haminaa kuvaavaa seinämaalausta, jotka sijaitsevat alkuperäisellä paikallaan Haminan Seurahuoneen Marskin kabinetissa. Seurahuoneella toimivan hotelliravintolan yläkerrassa sijaitseva tila on ensisijaisesti yleisöltä suljettu.

Kaupungin omistama Seurahuone on kuitenkin kaupan. Rakennus on viime vuonna valmistuneessa kiinteistöstrategiassa hyväksytty myytävien kiinteistöjen listalle, sillä se ei ole kaupungin oman palvelutuotannon kannalta tarpeellinen.

Haminan Seurahuoneella toimivan hotelliravintolan vuokrasopimus on päättymässä. Seurahuoneen tulevaisuudesta käydään neuvotteluja kuluvan vuoden aikana.

Harvinaisten ja arvokkaiden maalausten halutaan myös jatkossa olevan niin haminalaisten kuin matkailijoidenkin nähtävillä. Tällä hetkellä teoksia pääsee katsomaan tilauksesta, tekemällä ennakkovarauksen kaupungille.

– Teoksia voisi hyödyntää Haminan matkailussa enemmänkin. Viime kesänä ne olivat jonkin verran esillä, kun vietettiin Tove Janssonin syntymän 100-vuotisjuhlaa, kertoo matkailusihteeri Tiina Koivuranta.

Seurahuone kaupan, maalaukset eivät

Haminan perussuomalaisten valtuustoryhmä teki vuosi sitten aloitteen, jolla pyydettiin varmistamaan, etteivät arvokkaat teokset siirtyisi mahdollisen Seurahuoneen kaupan myötä uudelle omistajalle, vaan säilyisivät kaupungin omistuksessa ja kaupunkilaisten nähtävillä.

Haminan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta vastaa nyt, ettei Janssonin taideteosten omistuksesta olla luopumassa. Mikäli seurahuone myynnin jälkeen jää käyttöön, joka mahdollistaa teosten pitämisen edelleen nykyisillä paikoillaan, tehdään ostajan kanssa lainasopimus. Omistusoikeus ei siirry ostajalle.

Muu sopiva sijoituspaikka voisi olla raatihuone tai vastaava kaupungin julkinen paikka, jos teokset pitää siirtää. Siirtäminen olisi kuitenkin monimutkainen prosessi, joka vaatisi konservointityötä ja asiantuntemusta. Siihen ei ensisijaisesti haluttaisi lähteä.

– Matkailun kannalta olisi parempi, jos maalaukset olisivat paikassa, joka olisi helpommin saavutettavissa. Silloin niitä olisi myös helpompi markkinoida, Koivuranta sanoo. Hän kuitenkin ymmärtää, että kulttuuriarvot ovat paremmin kohdallaan tilassa, johon maalaukset on alunperin tehty.

Teokset ovat kookkaita yli viisi metriä leveitä ja puolitoista metriä korkeita, joten ne tarvitsevat riittävästi seinäpinta-alaa ja väistämistilaa.