1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näin puhuttelet Ruotsin kuningasparia

Kuningasparia ei saa missään nimessä teititellä. Lue vinkit, joiden avulla pääset alkuun kuninkaallisessa kohtaamisessa.

Kotimaan uutiset
Kuningaspari yhdessä Sauli Niinistön ja Jenni Haukion kanssa presidentinlinnan parvekkeella.
Kuningaspari yhdessä Sauli Niinistön ja Jenni Haukion kanssa presidentinlinnan parvekkeella.Yle

Mikäli tapaat Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan sekä kuningatar Silvian heidän tämänviikkoisen valtionvierailunsa aikana ja haluat päästä juttusille, kannattaa muistaa pari nyrkkisääntöä.

Kuningasparia ei saa teititellä, vaan heitä puhutellaan aina kolmannessa persoonassa. Kunigasta ja kuningatarta puhutellaan kutsumalla häntä Teidän majesteetiksenne eli Ers majestät. Monikossa Eders majestäter. Myöhemmin keskustelussa voidaan käyttää myös termiä Kungen eli kuningas tai Drottningen eli kuningatar.

Helsingin Ruotsin suurlähetystön mukaan kuningas on kuitenkin hyvin kohtelias. Hän ei oikaise puhujaa, vaikka tämä sattuisi tekemään puhuttelussaan etikettivirheen.

Mikäli ruotsin kieli tuottaa vaikeuksia, voit puhutella kuningasta englanniksi Your Majesty.

Saimaan ammattikorkeakoulun rehtori Anneli Pirttilän mukaan Saimiassa ollaan valmistauduttu kuningasparin saapumiseen muun muassa harjoittelemalla oikeaa puhuttelutapaa.

– Tapasin kuningasparin tiistaina suurlähetystön vastaanotolla ja keskustelin heidän kanssaan. He kyllä luovat ympärilleen mukavan tunnelman ja ovat selvästi ammattilaisia, Pirttilä kuvailee.

Lue seuraavaksi