Kroppa rapistuu epätasaisesti – huonot elintavat vanhentavat enemmän kuin vuodet

Ensin vanhenee iho ja viimeksi mieli. Omilla elintavoillaan tosin voi vanhentaa ensin mielen ja sen mukana vanhenee kehokin.

terveys
Kaksi nuorta miestä juoksee.
Comstock

Kuusitoistavuotias taitaa pelkästään ilahtua, jos häntä luullaan pari vuotta vanhemmaksi. Viisikymppisenä vanhemmaksi luuleminen synnyttää jo toisenlaisia ajatuksia.

Lääkäri Harri Helajärven mukaan ihmisellä on sekä kalenteri- että biologinen ikä. Terveelliset elämäntavat pitävät iät suhteellisen lähellä toisiaan.

Lisää elämää vuosiin, ei niinkään vuosia elämään.

Harri Helajärvi

– Ikä ei määräydy sillä, miltä me näytämme, vaikka siihen tänä päivänä paljon huomiota kiinnitetäänkin. Iän voi määritellä asenteesta ja tavasta toimia.

Ihmisen vartalon osat vanhenevat eri tahtiin. Osaa kulutamme omilla elintavoillamme.

– Nuorella tupakoitsijalla keuhkot ovat samanikäiseen tupakoimattomaan verrattuna huonommassa kunnossa. Liikkumattomuudesta haurastuneet luut vanhentavat ihmistä. Ikä puolestaan tuo lisää rasvakudosta vatsonteloon.

Harri Helajärvi.
Lääkäri Harri Helajärvi kehottaa satsaamaan elämän laatuun. Taustalla fysioterapeutti Miikka Pesola mittaa kuntoilijoiden sykettä.Tarja Hiltunen / Yle

Ensin vanhenee iho

Näkyvimmin vanhenemisen merkit ovat luettavissa iholta, jonka alainen rasvakudos vähenee ja kiinteys häviää. Seuraavaksi ikääntymisen havaitsee lihaksista.

– Paino saattaa pysyä samana, mutta rasvan määrä lihaksiin verrattuna kasvaa. Jos lihaksia ei käytä, ne heikkenevät ja tämä vaikuttaa liikkumiseen. Nuorikin ihminen voi näyttää vanhalta, jos liikkuminen on hankalaa.

Hyväkuntoinen ylipainoinenkin elää pidempään kuin hoikka ja huonokuntoinen.

Harri Helajärvi

Harri Helajärven mukaan kropan eri osien iällä voi olla eroa parikymmentä vuottakin. Lihakset, sydän, aivot ja verenkiertoelimistö vanhenevat eri tahtiin.

– Tärkeintä on pitää huolta kunnosta. Hyväkuntoinen ylipainoinenkin elää pidempään kuin hoikka ja huonokuntoinen. Hyväkuntoisella on toimiva sydän sekä hengitys- ja verenkiertoelimistö. Nämä taas ovat oleellisia koko terveydelle.

Paavo Nurmi -keskuksen lääkäri haluaa ihmisten lisäävän elämää vuosiin, ei vuosia elämään.

– Täytetään vuodet hyvällä, mutta terveellisellä elämällä.