1. yle.fi
  2. Uutiset

Naisen asema on yhteiskunnan peili

Kirsti Kirjavainen on tehnyt lähetystyötä Nepalissa yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Vuosien kuluessa hän on nähnyt, miten naiset ovat olleet perusta monelle muutokselle. Naisen asema Nepalissa on yhä länsimaista katsottuna huono, silti Kirsti Kirjavainen näkee, että meilläkin olisi Nepalista jotain opittavaa.

Kotimaan uutiset
Kirsti Kirjavainen
Kirsti Kirjavainen on koonnut valokuvanäyttelyn Nepalin naisista Seinäjoen pääkirjastoon. Birgitta Vuorela/Yle

Kirsti Kirjavainen on tehnyt lähetystyötä Nepalissa yli kolmekymmentä vuotta. Hänen mukaansa esimerkiksi yhteisöllisyyttäs, joka on Nepalin naisten voima, voitaisiin hyödyntää meillä paremmin.

– Yhteisöllisyys on Nepalin suuri voima. Itse ajattelen että yksi ihminen voi tehdä hyvin vähän. Yhdessä naiset voisi tehdä vielä enemmän. Esimerkiksi rauhantyötä, ja työtä erilaisuuden hyväksymiseksi.

Myöskään vertaistuen merkitystä ei voi Kirsti Kirjavaisen mielestä korostaa liikaa. Syrjitty voi joukossa oivaltaa jotain olennaista.

– Vertaistuki naisille, joita on syrjitty, on äärimmäisen tärkeä. Esimerkiksi vammaisille. Nepalissa nainen voinut luulla, että hän on ainut vammainen, sitten hän pääsee isoon vammaistenpäivän kokoukseen, missä 2000 vammaista kävelee kadulla koko päivän ja jakaa kokemuksiaan, se voimaannuttaa.

Nepalin naisilla riittää haasteita

30 miljoonan asukkaan Nepal on yksi maailman köyhimmistä maista. Lukutaitoisia on vain osa kansasta ja erityisesti naisista vain murto osaa taitaa lukemisen. Lukutaito onkin Kirsi Kirjavaisen mukaan avain kehitykseen.

– Vuosikymmenten aikana muutos on ollut valtava. Naiset ovat tulleet näkyviin, vaikuttavat ja parantavat perhe-elämää.

Haasteita on silti riittämiin myös tuleville vuosikymmenille: lapsiavioliitot, perheväkivalta ja terveydenhuolto esimerkiksi. Nepalissa kohtaavat monen uskonnon traditiot, mutta valtauskonto on hindulaisuus.

Naiset ovat tulleet näkyviin, vaikuttavat ja parantavat perhe-elämää

Kirsti Kirjavainen, Nepalissa pitkään työskennellyt lähetystyöntekijä

– Siihen liittyvät tuhansia vuosia vanhat perinteet. Naisen asema on synnyttää poikalapsia, mikä kuuluu uskonnolliseen ajatteluun keskeisesti. Lisäksi kastilaitos hallitsee voimakkaasti, vaikka se on jo lailla kielletty. Erityisesti alakastisten naisten on hyvin turvaton ja vaarallinen, heitä voi monin tavoin käyttää hyväksi.

Kirsti Kirjavainen kuitenkin korostaa, että Nepalissa ymmärretään se, että erilaisuus on rikkaus ja että eri uskoinnoilla voi olla annettavaa toisilleen.

– Esimerkiksi uskontokunnat yhdessä yrittävät ajaa lapsiavioliiton lopettamista. Yritämme yhdessä yritetään myös panostaa koulutukseen.

Onnen avaimet löytyvät pienistä asioista

Elämä täysin erilaisessa kulttuurissa muovaa vääjäämättä ihmisen näkökulmaa onnellisuuteen ja naisen asemaan. Edes naistenpäivän hengessä Kirsti Kirjavainen ei halua vertailla Suomen ja Nepalin onnellisuuden kulttuureja keskenään.

– Jos Nepalin naiselta kysytään mitä hänelle kuuluu hän voi hyvin reilusti sanoa että olen maailman onnellisin nainen, vaikka minulla on jalkaproteesi. Olen päässyt opiskelemaan, valmistun ja palaan omaan kotikylääni opettajaksi. Sitten kun katsoo hänen kotiaan, hänellä on pieni peltilaatikko jossa on koko omaisuus.

Kirsti Kirjavainen on tyytyväinen siihen, että Suomessa naisella on selkeä rooli niin yhteiskunnassa kuin kotonakin. Kehitettävääkin aina toki on, mutta vuodet Nepalissa antoivat perspektiiviä sille, millä omaa onnea mitata. Kirjavaisen mielestä ei ainakaan rahalla ja omaisuudella.

– Uskoisin että jos ihmiset todella pohtivat asiaa he sanovat että meillä on kaikki hyvin. Ehkä voisi miettiä sitä, että tyytyväisyys voisi motivoida moneen asiaan. Jos päästää negatiiviset asiat hallitsemaan se voi vaikuttaa ihmisen elämään koton ja töissä. Ehkä ollaan turhan pienistä asioista tyytymättömiä?

Kirsti Kirjavaisen valokuvanäyttely Naiskuvia Nepalista on esillä Seinäjoen kaupunginkirjastossa maaliskuun ajan.

Lue seuraavaksi