Hyppää sisältöön

101-vuotias teräsvaari asuu yksin Kaavin korvessa: "Kotoa en lähde minnekään, ennen kuin viedään"

Kaavin vanhin ihminen, 101-vuotias Jorma Lahovuori arvostaa rauhaa ja hiljaisuutta. Pitkän iän ja hyvän kunnon salaisuudeksi hän kertoo kovan työnteon.

Kaavin vanhin ihminen, 101-vuotias Jorma Lahovuori on pärjännyt hyvin yksin kotonaan. Kuva: Seppo Tikkanen / Yle

Jorma Lahovuoren tuvassa Kaavin syrjäkylällä raksuttaa seinäkello, ikkunalaudalla talitintit napsivat siemeniä lintulaudalta ja lunta satelee hiljakseen.

– Kyllä lumikola pysyy vielä kädessä, ilman muuta, naureksii 101-vuotias, hyväkuntoinen ja erittäin hyvämuistinen teräsvaari.

Vielä muutama vuosi sitten Lahovuori teki täyttä päätä metsätöitä. Moottorisahan ja lumikelkan hän on nyt kuitenkin raaskinut jo jättää "eläkkeelle".

– Ne ovat tuolla aitassa, lepäävät siellä vanhuuden lepoa.

Lahovuori on asustellut Kaavin syrjäkylällä vuodesta 1976, jolloin hän jäi eläkkeelle VR:ltä ja muutti vaimonsa kanssa Hämeestä Savoon.

Viisi lasta olivat tuolloin jo aikuisia ja nykyisinkin he elävät Hämeen suunnalla. Lastenlapsia on kertynyt 16 ja kesäisin vipinää riittää.

Kodinhoitaja on "pyryharakka ja kotihengetär"

Lahovuoren talviaika sujuu nykyisin useimmiten yksin; vaimo kuoli vuonna 2009. Kunnan kodinhoitaja käy kolmesti viikossa laittamassa ruokaa ja katsomassa, että kaikki on kunnossa.

Nykyistä kodinhoitajaansa Sisko Mustosta Lahovuori kutsuu leikkisästi pyryharakaksi ja kotihengettäreksi. Ilmaisuissa on aimo annos kunnioitusta ja arvostusta mukana.

Kodinhoitaja pitkälti mahdollistaa sen, että Lahovuori voi asua edelleen kotona. Hän on Kaavin vanhin ihminen.

On ikävää, että poliitikot eivät pysty elämään sovinnossa ja katsomaan, mikä olisi yhteiskunnan ja ihmisten parasta.

Jorma Lahovuori

– Kotoa en lähde minnekään, ennen kuin viedään, Lahovuori toteaa.

Elämä Kaavilla on muuttunut muutenkin vuosien aikana. Kylällä on Lahovuoren mukaan tällä hetkellä todella rauhallista.

– Silloin alkuaikoina oli paljon asioita naapurustossa, jotka eivät meidän elämiseemme sopineet. He ovat kaikki kuolleet viinaan. Nyt on rauhallista ja hyvät suhteet kaikkiin naapureihin.

Työnteko pitkän iän taustalla

Lahovuori innostuu esittelemään todistuksiaan työuran varrelta. Kaikki paperit ovat hyvässä ojennuksessa ja tallessa kansioissa.

Ennen eläkkeelle jäämistään hän ehti kokea myös tietotekniikan läpimurron.

– Olin viimeiset vuodet rautatiehallituksen tilejä tarkastavan toimiston konttoripäällikkö. Silloin siirryttiin parhaillaan tietokonekauteen rautateillä. Olin mukana alusta alkaen.

Oman virkeytensä ja hyväkuntoisuutensa tärkeimmäksi syyksi Lahovuori sanoo juuri kovan työnteon eri muodoissaan. Nykymenosta Lahovuorella on selvä näkemys.

– Sovinto pitäisi säilyä eikä riidellä. On ikävää, että poliitikot eivät pysty elämään sovinnossa ja katsomaan, mikä olisi yhteiskunnan ja ihmisten parasta.