Koraani-sarja alkaa

Yle Radio 1:ssä alkaa tänään sarja, jossa luetaan kannesta kanteen islamin perusteos Koraani. Puolen tunnin mittaisia jaksoja on kaikkiaan 60. Pitkälle syksyyn jatkuva luku-urakka alkaa Avauksen suuralla. Koraanin lukee Pekka Savolainen.

kulttuuri
Pekka Savolainen lukee Koraania.
Radio 1:n Koraani-sarjassa lukijana on Pekka Savolainen.

Ylen mukaan kyseessä on yleissivistävä kulttuurisarja, joka pyrkii lisäämään tietoa ja kulttuurisen monimuotoisuuden ymmärrystä moniarvoistuvassa maailmassa. Sarja on tarkoitettu kaikille, joita uskonnot, kulttuuri ja uskontojen historia kiinnostavat. Jaakko Hämeen-Anttilan tuore Koraani-suomennos sisältää myös merkittäviä kaunokirjallisia arvoja.

Yle uutisoi Koraani-sarjasta muutama viikko sitten ja aihe on herättänyt keskustelua ja huomiota laajalti, myös Suomen rajojen ulkopuolella. Ohjelmapäällikkö Kaj Färm on vastaillut sekä kannustavaan että kriittiseen palautteeseen. Huolta on kannettu muun muassa siitä, syrjäyttääkö Koraani Raamatun Ylen kanavilla.

– Kyse on kulttuurihankkeesta, ei hartausohjelmasta, joita Ylen kanavilla tulee yhä runsaasti. Jos on jokin maailmankatsomus, jota ohjelman on tarkoitus edistää, olkoon se valistuksen ajatus, joka uskoo tietämiseen luulemisen sijasta.

Koraani koostuu 114 luvusta eli suurasta. Koraani luetaan osissa, jotka noudattavat islamilaisen perinteen rukouskäytännöissä vakiintunutta jakoa. Jokaisen jakson alussa on selittävä osuus, jossa imaami Anas Hajjar ja professori Jaakko Hämeen-Anttila asettavat tekstin uskonnolliseen ja historialliseen yhteyteen.

Koraani-sarjan ensimmäinen jakso lähetään tänään kello 17.15 Yle Radio 1:ssä. Ensimmäisessä luvussa kuullaan Avauksen suura, Lehmän suuran alku sekä Aadamin ja Mooseksen tarinat. Koraanin lukee Pekka Savolainen.