1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisi lopetti salaisten Nato-papereiden tietovuototutkinnan – ”Ei saatu uutta tietoa mistään”

Nato-tietovuodon tutkinta on lopetettu, kertoo poliisi. Julkisuuteen valuneet asiakirjat käsittelivät esimerkiksi Nato-isäntämaasopimusta ja –kumppanuustavoitteita.

Kuva: Estela Silva / EPA

Poliisi on keskeyttänyt julkisuuteen vuotaneen Nato-asiakirjan esitutkinnan. Tutkinnanjohtaja Urpo Mäkelä Helsingin poliisista sanoo, että tutkinta lopetettiin pari viikkoa sitten.

- Asiaa on selvitetty, mutta ei ole saatu mitään uutta tietoa. Selvittäminen keskeytettiin poliisin päätöksellä pari viikkoa sitten, sanoo tutkinnanjohtaja Urpo Mäkelä.

Rikostarkastaja Urpo Mäkelän mukaan tutkintaa jatketaan vain, mikäli jostakin tihkuisi uutta tietoa. – Esimerkiksi valiokuntien sisältä tai jostakin muualta, sanoo Mäkelä Suomen ulkosuhteisiin ja maanpuolustukseen liittyvien salaisten tietojen vuodosta.

Tietojen vuotamista julkisuuteen on tutkittu salassapitorikoksena. Tietojen luovuttaminen medialle on Helsingin syyttäjänviraston aiemman tutkinnan jatkamispäätöksen mukaan voinut haitata ulkosuhteita ja aiheuttaa haittaa maanpuolustukselle.

Helsingin syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Kimmo Virtanen määräsi aiemmin marraskuussa, että poliisin oli jatkettava julkisuuteen vuotaneen Nato-asiakirjan tutkintaa. Tuolloin poliisi olisi halunnut lopettaa tutkinnan suurten kustannusten vuoksi.

Vuodossa on kyse Iltalehden käsiinsä saamasta puolustusministeriön muistiosta, joka oli suunnattu valiokunnille. Muistio käsitteli Suomen ja Naton kumppanuustavoitteita ja ns. isäntämaasopimusta.