1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hyvinvointiyhteiskunta ei kestäisi vapaaehtoistyön korvaamista palkkatyöllä

Vapaaehtoistyön merkitys on jatkuvassa kasvussa. Erityisesti omaishoitajien rooli vain korostuu sosiaali- ja terveyspalveluissa. Auttamishalu ei ole juurikaan laantunut.

Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Vuosittain jopa puoli miljoonaa suomalaista tekee vapaaehtoistyötä.

– Tämä vastaa noin 20 000 henkilötyövuotta. Jos näin suuri panos pitäisi korvata palkkatyöllä, niin on selvää, ettei hyvinvointiyhteiskunta sellaista kestäisi lainkaan, arvioi SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n (siirryt toiseen palveluun) pääsihteeri Vertti Kiukas.

– Täytyy muistaa, että myös urheiluseuroissa, kulttuurijärjestöissä ja monissa muissa tehdään paljon vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoistyön rooli on edelleen suuri.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjä toimii Suomessa 8 000, ja Kiukas sanoo, että alan vapaaehtoistoiminta on yhteiskunnan kannalta merkittävää.

– Yksi ryhmä ovat ne, jotka toimivat omaishoitajina, joka on vapaaehtoista toimintaa. Jotkut kunnat maksavat pientä korvausta hoitajille. Mutta jos mietitään palvelujärjestelmän näkökulmasta miten tämä valtavan suuri työ voitaisiin korvata, niin tämä on kyllä inhimillisesti ja myös taloudellisesti merkittävin kohta.

Verottaja on kiristänyt valvontaansa, samoin rahoittajat ja tilintarkastajat. Olisi erittän tärkeää, jos hallinnollista byrokratiaa voitaisiin vähentää.

Vertti Kiukas

Vapaaehtoistyön tekeminen Suomessa on järjestöjen kautta suhteellisen helppoa. Mutta jos puhutaan kansalaisjärjestöjen kautta tapahtuvasta työstä, niin olisi joitakin asioita, joita olisi syytä muuttaa.

– Jos ajatellaan pitkiä etäisyyksiä esimerkiksi Kainuussa, niin vapaaehtoistyöntekijän kilometrikorvaus pitäisi ilmoittaa verottajalle. Verottaja on kiristänyt valvontaansa, samoin rahoittajat ja tilintarkastajat, pääsihteeri Vertti Kiukas sanoo.

– Olisi erittän tärkeää, jos hallinnollista byrokratiaa voitaisiin vähentää. Harva vapaaehtoinen työntekijä on järjestössä palkattuna työntekijänä ja hoitamassa hallinnollisia asioita, eli olisi tärkeää keventää tällaista valvontaa ja säätelyä.