Itsemurhaa hautoneesta tytöstä kasvoi onnellinen nuori mies

Alex Muurinen syntyi 24 vuotta sitten tytöksi. Nyt hän on mies henkilötunnusta myöten. Hormonihoidoista ja liki kymmenestä leikkauksesta jäivät muistoksi arvet eri puolille vartaloa.

Kotimaa
Alex Muurinen on kasvanut tytöstä aikuiseksi mieheksi.
Väinö-koira on sukupuolenkorjausleikkauksista toipuvan Alex Muurisen apuhoitajana.

– Nyt voin sanoa, että minulla menee hyvin. Itse asiassa minulla menee todella hyvin, iloitsee Hämeenkoskella asuva Alex Muurinen.

Paljon se vaatikin. Alunperin Netta-nimiseksi tytöksi ristitty Alex kertoo kulkeneensa pitkän tien kasvaakseen tytöstä nuoreksi mieheksi. Nimen vaihtaminen Alexiksi vuonna 2010 oli vasta alkusoittoa.

Näin itseni jo lapsena sellaisena pyöreäkasvoisena pienenä poikana.

Alex Muurinen

Alex kertoo olleensa lapsesta asti erilainen kuin muut. Erilaisuutensa vuoksi hänen oli jo kouluiässä vaikea sopeutua leikkiporukoihin. Tyttöjen leikit eivät kiinnostaneet, ja poikien leikkeihin tyttöjä ei huolittu.

Alex opetteli olemaan siis yksin jo lapsena, mutta hänen ei kuitenkaan annettu olla yksin. Erilaisuutensa vuoksi Alex joutui koulukiusaamisen kohteeksi.

Kiusaaminen ja pahan olon syveneminen ajoivat Alexin teini-iässä yrittämään jopa itsemurhaa. Psykiatrisissa hoidoissa ei kuitenkaan löydetty selitystä Alexin pahalle ololle.

– Näin myöhemmin tarkasteltuna tiedän, että omissa silmissä olen aina nähnyt itseni miehenä. Näin itseni jo lapsena sellaisena pyöreäkasvoisena pienenä poikana.

”Eihän minulle kuulu kasvaa rintoja!”

Rintojen kasvun yhteydessä palapelin palaset alkoivat loksahdella paikoilleen. Alex ymmärsi olevansa vankina väärän ihmisen kehossa.

_”Minua on kalvanut ja masentanut yksi pieni asia, joka on minulle valtavan iso. Niin iso etten pysty elämään täysillä ja täysin onnellisesti. Minä en ole nainen.” _Tällaisen viestin Alex kirjoitti Facebookissa sukulaisilleen ja ystävilleen vuonna 2010.

Viestin lähettämisen myötä asia oli sanottu ääneen. Siitä alkoi vuosia kestänyt muuttuminen tytöstä pojaksi.

Minua on kalvanut ja masentanut yksi pieni asia, joka on minulle valtavan iso. Minä en ole nainen

Alex Muurinen

Ensimmäinen etappi oli uskaltautua transtutkimuksiin, joissa kartoitettiin oliko sukupuolen korjaamiseen riittävät perusteet.

Transdiagnoosin jälkeen alkoivat hormonihoidot.

– Aluksi levitettiin testosteronivoidetta vartaloon. Siitä alkoi ensin äänenmurros, ja pian myös karvojen kasvu, Alex kertoo.

Alex Muurinen kouluikäisestä nykyhetkeen.
Alex Muurinen

Hormonivoide kuori esiin miehen muutamassa kuukaudessa

Voiteella oli Alexin mukaan ihmeellinen vaikutus myös ympärillä oleviin ihmisiin.

– Ihmisille alkoi mennä läpi, että olen mies. Minua ei enää katsottu oudosti.

– Puolen vuoden testosteronihoidon jälkeen aloin olla oma itseni. Minun ei tarvinnut enää pysyä piilossa. Pystyin olemaan se mies, joka halusinkin olla.

Ensin lähtivät rinnat, sitten kohtu

Hormonihoitojen jälkeen Alex hakeutui myös muihin sukupuolenkorjaushoitoihin. Muutaman vuoden aikana hänelle on tehty liki kymmenkunta erilaista korjausleikkausta.

– Ensimmäinen oli rintojenpoisto. Se meni todella hyvin, paitsi että myöhemmin tuli nännihylkiö. Sen vuoksi minulla ei enää ole nännejä.

Viimeisimmässä leikkauksessa minulle rakennettiin penis ja kivespussit reidestä otetusta ihosta.

Alex Muurinen

Rintojenpoistoa seurasivat useat muut leikkaukset. Alexilta poistettiin kohtu ja munasarjat. Hänen vaginansa ommeltiin myös umpeen.

Viimeisin genitaalikirurginen leikkaus tehtiin vain muutamia viikkoja sitten. Isosta leikkauksesta toipuminen on vielä kesken.

– Viimeisimmässä leikkauksessa minulle rakennettiin penis ja kivespussit reidestä otetusta ihosta.

– Penis ei kuitenkaan vielä toimi kunnolla. Sen pitäisi lääkärien mukaan kuitenkin toimia tulevaisuudessa niin kuin normaalin peniksen. Sillä pitäisi saada erektiokin aikaiseksi.

Kaikista leikkauksista nimenomaan viimeisin oli Alexin mukaan kaikkein kivuliain.

Hän joutui olemaan sairaalassa kuusi viikkoa. Leikkausta seuranneet kivut, virtsaamisongelmat, infektiot ja avannepussit olivat vähällä uuvuttaa nuoren miehen, mutta kotiutumisen jälkeen kipujen keskellä alkoi pilkahdella valoa.

– Liikkuminen on vielä vähän hankalaa, mutta kivut ovat vähentyneet huomattavasti. Kipulääkkeillä vähäisetkin kivut pysyvät poissa, Alex kertoo.

Kesällä naimisiin

Vuosien korjaushoitojen jälkeen Alex kokee olevansa oikeassa ja hänelle tarkoitetussa kehossa.

Kaikki merkit naisellisuudesta näyttäisivät poispyyhityiltä. Hänellä on nykyään jopa miehen henkilötunnus, vaikka passissa vielä onkin vanha henkilöturvatunnus.

– Olen laiska uusimaan passeja ja muita.

Henkilötietojen mukaan olin nainen. Myyjä alkoi soitella Helsinkiin, että järjestelmässä on jokin vika.

Alex Muurinen

– Nettiliittymää hankkiessa aiheutin hämmennystä. Passin mukaan olin nainen. Myyjä alkoi soitella Helsinkiin, että järjestelmässä on jokin vika. Hän meni niin hämilleen tilanteesta, että laitettiin liittymä suosiolla tyttöystävän nimiin, Alex kertoo naureskellen.

Passin uusimiseen voi kuitenkin olla tarvetta, sillä nuortaparia saattaa odottaa häämatka. Heinäkuussa juhlitaan Alexin ja hänen tyttöystävänsä Peninan häitä.

– Näen tulevaisuuden tosi hyvänä. Koko ajan tulee uusia asioita, joita odottaa mielellään, Alex iloitsee.

Korjaushoitojen määrät ovat kasvussa

Transtukipisteen johtavan sosiaalityöntekijä Maarit Huuskan mukaan ajanhenki on nykyään sellainen, että transsukupuolisuudesta uskalletaan puhua. Myös hoitoihin uskalletaan hakeutua entistä herkemmin.

– Korjaushoitoihin hakeudutaan enemmän kuin ennen. Tällä hetkellä noin 400 ihmistä vuodessa hakeutuu transtutkimusten kautta hormonihoitoihin. Vielä muutama vuosi sitten luku oli noin 200.

– Myös leikkaukset osana korjaushoitoa ovat jonkin verran lisääntyneet viime vuosina, Huuska summaa.