Viron reformipuolue tavoittelee neljän puolueen hallitusta

Kaikkien ehdokaspuolueiden edustajat käyvät neuvottelut yhteisessä pöydässä. Entinen ja varmasti myös tuleva pääministeri Taavi Rõivas arvelee, että aikaa mennee viikkoja.

Ulkomaat
Taavi Rõivas.
Taavi Rõivas.Valda Kanina / EPA

Viron sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa suurimman puolueen aseman säilyttäneen reformipuolueen puoluehallitus on päättänyt aloittaa hallitustunnustelut sosiaalidemokraattien, Isänmaan ja Res Publican liiton IRL:n ja vapaapuolueen EVA:n kanssa.

– Olemme tavanneen viime päivinä sosiaalidemokraattien, IRL:n ja EVA:n edustajia, ja kaikkien kanssa meillä on tarpeeksi yhteistä hallitustunnustelujen aloittamiseksi, reformipuolueen johtaja, pääministeri Taavi Rõivas sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Nelivuotinen vaalikausi antaa mahdollisuuden suunnitella varsin perusteellisia muutoksia.

Taavi Rõivas

Hänen mukaansa nykyisessä turvallisuustilanteessa on tärkeää, että maahan saadaan mahdollisimman nopeasti toimiva ja laajapohjainen hallitus. Varsinaiset hallitusneuvottelut aloitettaneen tämän viikon loppupuolella.

– Arvelemme, että neuvotteluja on jatkettava myös viikonloppuna. Kun osapuolia on näin paljon, neuvotteluista tulee varmasti pitkät ja perusteelliset, Rõivas povaa.

Hän korosti, että neuvottelut käydään yhdessä pöydässä, jotta nähdään, mistä ollaan yhtä mieltä ja miten kannattaa edetä. Aikataulun hän ennakoi ennemmin viikkojen kuin päivien mittaiseksi.

Kysymykseen neljän puolueen koalition mahdollisuuksista pysyä pystyssä koko nelivuotinen vaalikausi, Rõivas vastasi, että hallitusta rakennetaan sillä mielellä, että se olisi mahdollisimman tukeva. Vaalikausi on niin pitkä, että se antaa mahdollisuuden suunnitella Viroon myös varsin perusteellisia muutoksia, Rõivas sanoi.

EKRE kompastui blogiin, keskustalla ei mahdollisuutta ollutkaan

Nelipuolueisella hallituksella olisi parlamentissa eli riigikogussa 67 edustajaa ja oppositiolla 34. Oppositiopuolueiksi ovat jäämässä keskusta ja konservatiivinen kansanpuolue EKRE, jotka ovat kannoiltaan niin kaukana toisistaan, että yhteistä oppositiopolitiikkaa on vaikea kuvitella.

EKRE:llä oli vielä vaalien jälkeen mahdollisuus päästä mukaan hallitusneuvotteluihin, mutta se kariutui nuoren kansanedustajan blogikirjoituksiin ja siihen, ettei puolueen puheenjohtaja tuominnut niitä, vaikka sanoikin, etteivät ne ole puolueen kanta.

Vaalit olivat keskustalle jälleen kerran lähinnä kansanäänestys omasta kannatuksestaan.

Kansanedustaja Jaak Madison kirjoitti blogissaan pari vuotta sitten, että natsismissa oli myös hyviä puolia. Hän sanoi myös, että Viron venäläisväestö tarvitsisi puhdistusta, jotta virolaismieliset nousisivat siinä enemmistöksi.

Keskustapuolue ei toiseksi suurimman puolueen asemastaan huolimatta pääse mukaan hallitusneuvotteluihin liian Venäjä-mieliseksi katsotun linjansa vuoksi. Reformipuolue ja sittemmin myös sosiaalidemokraattinen puolue olivat sanoneet jo ennen vaaleja, ettei yhteistyö tule kysymykseen.

Savisaar ja Toom eivät lähde riigikoguun äänipoteistaan huolimatta

Riigikogun vaalit olivat siten keskustalle jälleen kerran pikemminkin kansanäänestys omasta kannatuksestaan kuin mahdollisuus päästä johtamaan Viroa. Siksi monet valituista keskustalaisista eivät aio ottaa vastaan kansanedustajapaikkaa, vaan jatkavat nykyisissä töissään, joissa heillä on enemmän vaikutusvaltaa kuin opposition kansanedustajina.

Näin tekevät niin Tallinnan kaupunginjohtaja Edgar Savisaar ja apulaiskaupunginjohtaja Mihhail Kõlvart kuin europarlamentaarikko Yana Toom.

Kansanedustajan luopuminen paikastaan ennen kuin kausi on alkanutkaan on Virossa maan tapa, jota kansalaiset pilkkaavat houkutuslintutaktiikaksi: nimekkäät ehdokkaat haalivat puolueille ääniä, vaikka heillä ei ole aikomustakaan ryhtyä edustamaan kansaa. Keskustapuolueen tapauksessa äänestäjille oli kuitenkin ennakkoon selvää, että Savisaar ja keskustan muut äänikuninkaalliset eivät vaihda virkojaan riigikogun takapenkkiin.