Istutko kokouksessa aina samaan paikkaan? Ei kannattaisi

Jos kokouksen istumapaikkoja ei ole määritelty, ihminen on taipuvainen valitsemaan saman tutun paikan. Vaihtelu kuitenkin virkistäisi, arvioi psykologi. Sinänsä istumapaikkojen valinnasta ei kannata tehdä kovin syvällisiä johtopäätöksiä, vaikka ujot tuppaavatkin menemään takariviin ja kommentointihalukkaat eteen.

psykologit
Työntekijöitä toimistossa.
Tiina Jutila / Yle

Psykologi Kirsi Laineen mielestä istumapaikan valinnasta ei voi tehdä kovin pitkälle vietyjä johtopäätöksiä. Jos paikkoja ei ole määritelty, ihminen menee yleensä sinne, minne on tottunut menemään.

– Olemme pitkälti tapojemme orjia, sanoo Laine, joka on myös sertifioitu henkilöarvioija, konsultti ja toimitusjohtaja.

Pomo istuu yleensä pöydän päässä. Se on kulttuurisesti vakiintunut käytäntö; suurempaa psykologista merkitystä asiassa ei Laineen mukaan ole ole. Pomon viereen menee yleensä varapuheenjohtaja, toimitusjohtajan varahenkilö tai muut henkilöt, jotka muutenkin tulevat pomon kanssa toimeen.

Laine ei usko paikan valinnan olevan kovin tietoista. Ujommat ja aremmat voivat tosin jäädä takariivin, kun taas lähemmäs tilaisuuden vetäjää hakeutuvat usein ne, jotka ovat rohkeampia tuomaan esiin näkemyksiään.

Katsekontakti on paikkaa tärkeämpi

Istumajärjestyksellä ei siis Laineen mielestä ole kovin suurta merkitystä: jos ihmisellä on mielipiteitä ja näkemyksiä, hän tuo ne esiin paikastaan riippumatta. Katsekontaktilla on toki merkitystä. Pyöreän pöydän ääressä katsekontaktin jokaiseen saa helpoimmin. Vieressä istuvan kanssa se on kuitenkin vaikeampi saada luontevasti.

Paikkoja voisi sen sijaan olla hyvä välillä vaihtaa, sanoo psykologi, jotta ajatukset eivät jumiudu.

Olemme pitkälti tapojemme orjia.

Psykologi Kirsi Laine

– Olisi hyödyllistä rikkoa rutiineja välillä: katsoa, miltä kokous näyttää eri paikasta. Sillä olisi piristävää vaikutusta, rohkaisee Laine.

Laine ei ole päässyt itse kokemaan kokousta, jossa istutaan vaikkapa säkkituoleilla. Hän arvioi, että epämuodollinen ympäristö muuttaa tunnelmaa:

– Siinä varmasti tulee vähän rennompi ilmapiiri. Uskon, että sillä on vapauttava vaikutus ja ihmiset unohtavat tittelit helpommin.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus