Areva vakuuttaa: Olkiluoto tuotantoon vuonna 2018

Valtavista tappioista viisastuneen Arevan johto aikoo tulevaisuudessa välttää Olkiluodon kaltaisia projekteja ja keskittyä muun muassa Kiinan markkinoihin. Maajohtajan mukaan tappiot Olkiluodosta ovat projektin valmistuessa noin 4,5 miljardia euroa.

talous
Olkiluodon ydinvoimalaitoksen rakenteilla oleva OL3-yksikkö Eurajoella 16. joulukuuta 2014.
Olkiluodon ydinvoimalaitoksen rakenteilla oleva OL3-yksikkö Eurajoella 16. joulukuuta 2014.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Vuosikausia aikataulustaan myöhästynyt Olkiluodon kolmas reaktori otetaan käyttöön vuonna 2018, vakuuttaa rakentajayhtiö Arevan Suomen maajohtaja Virginie Moucquot-Laiho.

– Elokuussa 2014 toimitetun päivitetyn aikataulun mukaan meidän kaupallinen sähköntuotanto Olkiluodossa alkaa vuoden 2018 loppuun mennessä.

Moucquot-Laihon mukaan merkittävää on se, että kaikki osapuolet pitävät suunnitelmaa hyvänä. Lisäksi hän vakuuttaa, että esitetty aikataulu on realistinen ja siinä on otettu huomioon eri vaihtoehtoja.

– Totta kai projekti tulee olemaan vastaisuudessakin vaikea, mutta asiakas on sanonut, että suunnitelma on kelvollinen ja toteutettavissa.

Olkiluodon rakennustyöt saataneen tänä vuonna niin pitkälle, että laitoksen Saksassa testattavana olevat automaatiojärjestelmät saadaan siirrettyä Suomeen syksyllä ja käyttöönottotestit voidaan aloittaa kevääseen 2016 mennessä.

Miljardien tappiot

Ranskalainen Areva kirjasi yksin viime vuonna 720 miljoonaa euroa tappiota Olkiluodon rakentamisurakasta.

Yhteensä Olkiluodon aiheuttamat tappiot nousevat Arevan osalta miljardeihin euroihin.

– Noin 4,5 miljardia ovat meille projektin tappiot kokonaisuudessaan, Arevan Suomen maajohtaja Virginie Moucquot-Laiho kertoo.

Valtavista tappioista viisastuneen Arevan johto aikoo tulevaisuudessa välttää Olkiluodon kaltaisia projekteja ja keskittyä muun muassa Kiinan markkinoihin.

Jättitappioista kertoneen yrityksen työväki pelkää Arevan leikkaavan nyt hurjasti työvoimastaan.

– Olkiluoto kolmonen on ikuinen murheenkryyni. Areva haukkasi tässä liian ison palan, sanoo ammattiliitto CGT:n atomienergiaosaston edustaja Bruno Blanchon.

Klo 20.10. Täsmennetty alaotsikossa tappioiden aikataulua.