1. yle.fi
  2. Uutiset

Naton pääsihteeri ajattelee lämpimästi Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöstä

Suomen ja Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys on maiden oman, kansallisen päätöksen varassa, kertoo Pohjois-Atlantin liitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Maiden puolustusyhteistön syveneminen on Stoltenbergin mielestä hyvä asia. Yle Uutiset tapasi Stoltenbergin tämän lyhyen Suomen-vierailun alussa.

Ulkomaat
Jens Stoltenberg.
Erikoistoimittaja Reijo Lindroos tapasi Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin Helsingissä.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi Ylen haastattelussa keskiviikkoiltana, että Suomen ja Ruotsin mahdollinen Nato-jäsenyys on maiden oman, kansallisen päätöksen varassa, eikä hän halua puuttua siihen millään tavoin. Maiden välisen puolustusyhteistyön syveneminen on hyvä asia, myös Naton näkökulmasta, Stoltenberg sanoo.

– Puolustusyhteistyö syveneminen on tärkeää näille maille, mutta myös Suomelle, Ruotsille ja Natolle, koska toimimme yhä tiiviimmin. Puolustusasioissa maat ovat Naton läheisiä kumppaneita, Stoltenberg muotoilee.

Norjan entinen pääministeri, nykyinen Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg matkusti Suomeen pääministeri Alexander Stubbin (kok.) kutsumana.

Naton Isaf-operaatiota Afganistanissa on tuskin ehditty paketoida, kun julkisuudessa on noussut huoli Suomen valtionjohdon suhteista puolustusliittoon. Isaf-operaatiomaan roolissa myös Suomen presidentti sekä ulko- ja puolustusministerit saivat kutsuja tärkeisiin Nato-kokouksiin.

Voiko Suomi vielä käydä poliittista vuoropuhelua Naton kanssa?

– Kyllä voi. Ja juuri se on tarkoituksena Suomen ja Naton tehostetussa kumppanuudessa. Yhteistyömallin yksityiskohtia puidaan parhaillaan, mutta joka tapauksessa tähtäämme siihen, että käymme tiivistä poliittista ministeritason vuoropuhelua. Ja jatkamme ja kehitämme tiivistä käytännön yhteistyötä, Stoltenberg sanoo.

Pääsihteeri: Ei aseavulle Ukrainaan

Yhdysvalloissa on jatkunut keskustelu siitä, että pitäisikö puolustusliiton tukea aseellisesti Ukrainaa. Nato-maa Yhdysvaltain korkein sotilasviranomainen, asevoimien komentaja Martin Dempsey sanoi vastikään, että Naton ehdottomasti pitäisi harkita asetoimituksia.

Pääsihteeri Jens Stoltenberg torjuu ajatuksen sanomalla, että Nato auttaa jo eri tavoin Ukrainaa.

– Natolla ei ole aseita. Meillä on yhtenäinen liittouma. Annamme vahvan poliittisen tukemme Ukrainalle, tuemme Minskin rauhanprosessia ja tulitaukosopimusten täytäntöönpanoa. Lisäksi autamme eri tavoin Ukrainan armeijaa nykyaikaistamaan toimintaansa, jotta sen puolustuskyky kohenisi.

Torstaina päättyvän vierailun aikana Stoltenberg tapaa joukon suomalaispäättäjiä: pääministeri Stubbin (kok.) lisäksi muiden muassa ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) ja puolustusministeri Carl Haglundin (r.). Keskusteluja käydään ennakkotietojen mukaan esimerkiksi Suomen ja Naton kumppanuusyhteistyöstä, Ukrainan kriisistä sekä EU:n ja Naton yhteistyöstä.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) kutsumana tällä viikolla Suomessa vierailee puolestaan EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, komission varapuheenjohtaja Federica Mogherini.

Lue seuraavaksi