Puhuttelu toimii paremmin kuin sakottelu – keskustelutilaisuus vähentää nuorten pilvenpolttoa

Marihuanan käytöstä kiinni jäänyt alle 18-vuotias ohjataan nykyisin ensisijaisesti keskusteluun viranomaisten kanssa, sakkojen saamisen sijaan. Syyttäjien mukaan harva nuori uusii käyttörikoksensa, kun ensimmäinen narahdus on käsitelty tällä tavalla.

Kotimaa
Nuori poika polttaa marisätkää.
Cezaro De Luca / EPA

Kun poliisi nappaa nuoren marihuanan poltosta, hän saa syytteen huumausaineen käyttörikoksesta ja seurauksena on sakko, pahimmillaan kuuden kuukauden vankeusrangaistus.Näin periaatteessalain (siirryt toiseen palveluun)mukaan, mutta ei käytännössä, jos on alle 18-vuotias ja rikoksentekijänä ensikertalainen. Valtakunnansyyttäjävirasto on jo vuodesta 2002 lähtien ohjeistanut syyttäjiä järjestämään nuorille keskustelutilaisuuden syytteiden nostamisen sijaan.

Se ei todellakaan ole mikään pelottelutilaisuus, tai madonlukujen lukemisen paikka.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen.

Keskustelutilaisuudessa on nuoren ja syyttäjän lisäksi läsnä nuoren huoltajat, poliisi ja sosiaaliviranomainen.

– Se ei todellakaan ole mikään pelottelutilaisuus, tai madonlukujen lukemisen paikka. Siinä haetaan nuoresta vastuuta ja omaa ymmärrystä sille, että rangaistavasta menettelystä tosiaan on kysymys, kuvailee valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen.

Puhuttelun jälkeen tavallinen seuraamus on, että syyte jätetään nostamatta. Keskustelutilaisuus järjestetään vain kerran. Sen jälkeen seuraamukset ovat tylymmät, eli vähintäänkin sakot.

Syyttäjät: Puhuttelu toimii paremmin kuin sakko

Menettelyä on yleistetty voimakkaasti viime vuosina. Esimerkiksi vuonna 2008 puhutteluita pidettiin 40, vuonna 2011 niitä pidettiin 154.

Viime vuonna puhutteluja pidettiin 281. Se on kolme neljäsosaa ensimmäistä kertaa pilvenpoltosta kiinni jääneistä nuorista.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen mukaan menettely toimii – puhuttelun saaneet nuoret eivät uusi rikostaan. Tilastointia ei asiasta ole, mutta syyttäjien havainnot puhuvat Nissisen mukaan puolestaan.

– Kentän syyttäjiltä tullut palaute on, että keskustelutilaisuudessa oltuja nuoria harvemmin syyttäjän asiakkaina näissä asioissa näkyy.

Alueelliset erot ovat suuria. Esimerkiksi Länsi-Suomen syyttäjänvirasto järjesti 281:sta puhuttelusta 136. Suurta lukua selittävät muutamat kouluissa havaitut suuret käyttörikosryppäät.

Säästötoimet saattavat vähentää puhutteluja

Ilmeisen hyvistä tuloksista huolimatta keskustelutilaisuuksia saatetaan jatkossa vähentää.

Valtion säästötoimien vuoksi syyttäjälaitosta odottavat sen historian ensimmäiset yt-neuvottelut. Jos syyttäjiä vähennetään, keskustelutilaisuuksille on entistä vähemmän aikaa.

– Sitten tämmöinen työintensiivinen toimenpide voi arjen työpaineissa olla aika hankalaa. Tämä on aikamoinen viranomaispanostus nuoren eteen ja vaatii kaikkine järjestelyineen monenkertaisesti sen ajan, mitä suora sakottaminen vaatisi.

Nissinen toivoo että näin ei käy.

– Toivoa sopii, että tämä menettely ei olisi se joka joutuisi työpaineessa säästöjen kohteeksi. Se ei olisi yhteiskunnan kokonaisedun mukaista.