1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Näyttelijä ja ohjaaja Arja Pessa on kuollut

Näyttelijä, ohjaaja ja koreografi Arja Pessa on kuollut. Hän oli 71-vuotias. Pessa muistetaan myös Stockmannin tv-mainoskasvona 70-luvulta.

kulttuuri
Arja Pessa.
Arja Pessa.Yle

Näyttelijä ja ohjaaja Arja Pessa on kuollut. Hän kuoli vaikeaan sairauteen Helsingissä 71-vuotiaana.

Vuonna 1943 syntynyt Pessa opiskeli Teatterikoulussa 60-luvun alussa samaan aikaan kuin Ritva Oksanen, Antti Litja ja Tamara Lund.

Hän meni naimisiin näyttelijä Jussi Jurkan (1930–1982) kanssa vuonna 1966.

Tanssiin erikoistunut Pessa oli mukana kotimaisessa elokuvassa ja musikaaleissa, kuten Helsingin Kaupunginteatterin Zorbaksessa.

Tanssitaiteilijana hän työskenteli pitkään Irja Hagforsin 60-luvulla perustamassa Praesens-tanssiryhmässä. Koreografiksi Pessa kouluttautui Lontoossa. Sen jälkeen hän opetti Teatterikoulussa näyttämöliikuntaa.

Pessa oli myös MTV-teatterin näyttelijä vuosina 1965–70, ja työskenteli sen lisäksi vuosia Ruotsissa.

Ensimmäisten joukossa hän alkoi ohjata ravintoloihin suosittuja tarinallisia iltoja, joita kutsuttiin 60- ja 70-luvuilla floor-show’ksi. Ensimmäinen ohjattava oli Ritva Oksanen, opiskelutoveri Teatterikoulusta ja yksi Pessan tärkeistä ja pitkäaikaisista yhteistyökumppaneista.

Pessa ohjasi viimeiseksi jääneen työnsä, Outi Poppin käsikirjoittaman näytelmän Näyttelijätär, Ritva Oksaselle syksyllä 2013.

Pessa oli minimalisti, jonka motto kuului: liikkumattomuuskin on liikettä.

Lue seuraavaksi