Tšadin presidentti Boko Haramin johtajalle: "Antaudu. Tiedämme, missä piileksit"

Tšadin armeija ja Boko Haram ovat käyneet rajuja taisteluita. Boko Haram on menettänyt joitakin valtaamiaan alueita.

Ulkomaat
Päiväämätön Boko Haramin itsestään välittämä kuva.
Päiväämätön Boko Haramin itsestään välittämä kuva.EBU

Tšadin presidentti Idriss Deby varoitti keskiviikkona islamistijärjestö Boko Haramin johtajaa kehottaen häntä antautumaan. Deby sanoi tietävänsä, missä Nigeriaa ja sen naapurimaita terrorisoivan islamistijärjestön johtaja Abubakar Shekau oleskelee.

– Shekaun on antauduttava. Tiedämme, missä hän on. Antautuminen on hänen omien etujensa mukaista. Muuten hänelle käy samoin kuin tovereilleen, Deby sanoi lehdistötilaisuudessa keskiviikkona.

Presidentti Debyn mukaan Shekau onnistui pakenemaan Koillis-Nigerian Dikwan kaupungista, josta Tšadin joukot helmikuussa ajoivat Boko Haramin pois. Tšadin armeija kertoo Dikwan taisteluissa kuolleen kaksi armeijan sotilasta ja 117 Boko Haramin taistelijaa.

Abubakar Shekausta tiedetään vain vähän. Yhdysvallat on julistanut hänet YK:n tuella terroristiksi. Joidenkin arvioiden mukaan Shekau ei kuitenkaan ole todellinen henkilö, vaan roolihahmo, jonka taustalla on useita Boko Haramin taistelijoita.

Rajuja taisteluita

Tšadilla on naapurimaihin verrattuna vahva armeija ja tehokkaat ilmavoimat, joilla se on hyökännyt Boko Haramia vastaan. Tšadin armeija ja Boko Haram ovat käyneet useita taisteluita, ja islamistit ovat menettäneet joitakin valtaamiaan alueita.

Sunnalainen terroristijärjestö Boko Haram on tappanut kuuden vuoden aikana tuhansia ihmisiä Nigerian pohjoisosissa. Järjestön tavoitteena on luoda alueelle islamilainen valtio. Boko Haram on tehnyt toistuvasti hyökkäyksiä myös Nigerian naapurimaihin Tšadiin, Kameruniin ja Nigeriin.

Neljä maata aikovat yhdessä perustaa 8700 miehen sotilasoston taistelemaan Boko Haramia vastaan. Afrikan unioni on ilmaissut tukensa suunnitelmalle.

Lähteet: AFP, Reuters