1. yle.fi
  2. Uutiset

Palveluskoira etsii kadonneita avaimiakin "harrastuspohjalta"

Joensuun seudun Palveluskoirayhdistys tarjoaa yhteisen harrastusmahdollisuuden niin lemmikille kuin omistajallekin. Yhdistyksessä treenataan jälkeä, hakua, viestiä ja erikoisetsintää. Koiran oppimat taidot tulevat esiin arjessa, muun muassa kadonneita esineitä etsiessä.

koira
Yhteinen harrastus käy kuntoilusta niin koiralle kuin omistajallekin.
Mari Nupponen / Yle

Joensuun seudun Palveluskoirayhdistyksessä on tarjolla erilaisia kursseja ja lajivaihtoehtoja harrastajille. Pentukursseilla opetellaan peruskäskyjä arjen avuksi ja harjoitellaan erilaisten tilanteiden kohtaamista ja niissä käyttäytymistä. Kansallisista lajeista mukana ovat jälki-, haku-, viesti- ja etsintäkoe sekä valjakkohiihto.

JOSEPAn varapuheenjohtaja Mari Karpowin mukaan lemmikin kanssa yhteisen puuhailun lisäksi, harrastus tuo iloa käytännön arkeenkin.

– Jos hävittää avaimet pihamaalle, niin koira käy etsimässä ne, naurahtaa Karpow.

Koiran oppimista taidoista voi olla hyötyä myös kadonnutta ihmistä etsiessä.

Koira pääsee toteuttamaan itseään

Joensuun kaupunki on luvannut Pilkosta uuden alueen koulutuskentäksi ja kovasti tämän parissa puuhataan.

Mari Karpow

Palveluskoiraliitto määrittelee rodut, joista voidaan käyttää nimitystä palveluskoira. Näillä roduilla on automaattinen oikeus osallistua palveluskoirakokeisiin, muiden rotujen kohdalla on haettava kilpailuoikeutta.

Joensuun seudun Palveluskoirayhdistyksessä häntiään heiluttavat australianpaimenkoirat, rottweilerit, dobermannit, saksanpaimenkoirat, belgianpaimenkoirat ja sekarotuiset yksilöt.

– Suurin osa koirista on työkoiria rodunomaisesti ja täällä ne saavat päälleen tekemistä. Treenien jälkeen koirat ovat positiivisella tavalla väsyneitä, toteaa Karpow.

Tällä hetkellä osa harjoituksista järjestetään Linnunlahden koulutuskentällä, mutta uusi kenttä on tähtäimessä.

– Joensuun kaupunki on luvannut Pilkosta uuden alueen koulutuskentäksi ja kovasti tämän parissa puuhataan. Kentälle pääsevät kaikki koirayhdistykset tehtyään sopimuksen kaupungin kanssa, kertoo Karpow.

Joensuun seudun Palveluskoirayhdistys on toiminut jo yli 40 vuotta.

Muokattu 9.3.2015 klo 14:30: lausetta kansallisista lajeista.

Lue seuraavaksi