Trendianalyytikko: Kirjahyllystä voi tulla luksusesine

Suomalainen koti on muutoksen keskellä. Työn ja vapaa-ajan rajat hämärtyvät etätyön lisääntyessä ja yhteisten tilojen suosio kasvaa. Suomalaisen olohuoneen kuningaspari ei olekaan enää sohva ja televisio. Trendianalyytikko ja Aalto-yliopisto lehtori keskustelivat sisustustrendeistä Ylen aamu-tv:ssä.

Ylen aamu
Trendianalyytikko Susanna Björklund ja sisustusarkkitehti Martin Relander.
Tekniikan muutosten myötä muuttuvat myös ihmisten elintavat ja kotien sisustus. Unohtuvatko televisiot ja kirjahyllyt, entä mitä tulee niiden tilalle? Keskustelemassa trendianalyytikko Susanna Björklund ja sisustusarkkitehti Martin Relander.

Asumisessa ja sisustuksessa muutos on pysyvä tila. Näin toteaa lehtori Martin Relander Aalto yliopiston muotoilun laitokselta.

Viime vuosina koteihin ovat vaikuttaneet muun muassa tekniikan kehitys. Kannettavat tietokoneet ovat tehneet kodin joka nurkasta esimerkiksi mahdollisen television katselupaikan – ja joillekin myös työpaikan.

– Työn kuljettaminen mukanaan työpaikalta kotiin on itsestään selvä juttu ja se tulee vaikuttamaan yksityisen sfäärin, vapaa-ajan, kodin ja perheen, ja julkisen tai työelämään liittyvän sfäärin sulautumiseen yhteen. Se vaikuttaa myös asunnon sisustukseen ja kalustukseen, Relander toteaa.

Trendianalyytikko Susanna Björklund muistuttaa, että etätyö on myös luonut yhteistiloja. Kaikki eivät halua tehdä kodista työpaikkaa.

Siirrettävät seinät muuttaisivat asuntoja tarpeiden mukaan

Björklundin mukaan selvää on, että vaihtoehtojen määrä tulee kasvamaan tulevaisuudessa asumisessa, sisustamisessa ja elämisessä.

– Ihmiset rakentavat hirveän paljon enemmän kerrostaloja kimpassa ja he tekevät sinne yhteisiä tiloja. Sellainen saattaa olla valtava olohuone, jossa on jo keittiö valmiina.

Muunneltavuus on myös kuuma sana tulevaisuudessa rakentamisessa, asumisessa ja sisustuksessa. Siirrettävät seinät auttaisivat esimerkiksi lapsiperheissä, kun huoneiden kokoa voisi muunnella lasten kasvaessa.

– Kerrostaloissa se on haaste arkkitehtuurille. Modernissa arkkitehtuurissa pyritään joustavaan tilankäyttöön ja jakamiseen, ei pieniin standardikokoisiin huoneisiin, Martin Relander kertoo.

Tekniikka voi ajan oloon muuttaa myös yksittäisten huonekalujen roolia. Susanna Björklund maalaakin kuvaa siitä, mitä digikirjojen suosio voisi tehdä tulevaisuudessa sisustukselle.

– Yksi leikillinen asia voisi olla, että kirjahyllystä tulee tulevaisuudessa luksusesine. Uskon kuitenkin aina vastatrendeihin ja etteivät kaikki halua kaikkea digitaalisena muutenkaan. Sillon voisi ollakin ihan hauska ajatella, että ihmiset jotka tykkää kirjoista niin kirjat olisi heille ikään kuin taidetta.