1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Sote-uudistus kaatui seuraavan hallituksen syliin

Hallituksen esitykseen ehdotetut muutokset eivät perustuslakivaliokunnan mukaan ratkaisseet perustuslaillisia ongelmia.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen ja valiokunnan jäsen Tapani Tölli (oik.) kertoivat valiokunnan kannasta sote-ehdotukseen tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina 5. maaliskuuta 2015 Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus lykkääntyy ensi vaalikaudelle.

Perustuslakivaliokunta ei puolla sosiaali- ja terveysvaliokunnan uutta sote-mallia.

Hallintoon ja rahoitusjärjestelmään ehdotetut muutokset eivät ratkaisseet perustuslaillisia ongelmia. Rahoitusmalli johtaisi edelleen liian suuriin veroprosentin korotuksiin kunnissa. Kuntalaiset eivät myöskään pääsisi vaikuttamaan tarpeeksi päätöksentekoon.

Valiokunnan puheenjohtajan Johannes Koskinen (sd.) totesi tiedotustilaisuudessa, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan esitys oli kuitenkin hallituksen esitystä parempi.

– Valiokunnan esitys on aiempaa ongelmattomampi, koska kuntayhtymien koko ei olisi poikkeuksellisen suuri. Eikä olisi kaksikerroksista rakennetta, joka loitontaisi päätöksentekoa asukkaista. Vaikutusmahdollisuudet jäisivät kuitenkin edelleen vähäisiksi.

Koskisen mukaan tasauskattojärjestelmään esitetty muutos olisi lieventänyt kuntien veronkorotuspaineita, mutta ei tarpeeksi.

– Tämä ei olisi tuonut merkittävää muutosta, joten se oli perustuslain kannalta edelleen ongelmallinen. Kuten valtiovarainministeriön julkaisemista laskemista käy ilmi, suurempi ongelma jää valtionosuusleikkausten puolelle. Sen takia soten rahoitusmalli on syytä valmistella valtionosuusuudistuksen kanssa.

Perustuslakivaliokunta katsookin, että soten valmistelu on parasta jättää seuraavan hallituksen ja mahdollisesti laajapohjaisen parlamentaarisen elimen tehtäväksi.

Valiokunnan mukaan soten eri hallinto- ja rahoitusmallien vaikutuksia pitää arvioida perusteellisemmin kuin nyt on tehty. Valiokunta myös painottaa, että kuntia on kuultava asian jatkovalmistelussa.

Koskinen sanoi myös, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunnan lakiehdotus perusteluineen muodostanut lopulta riittävää perustaa arvioida ehdotusten perustuslainmukaisuutta. Koskisen mukaan muutokset olisi pitänyt perustella paremmin.

Perustuslakivaliokunta linjasi edellisen kerran helmikuussa hallituksen sote-lakiesityksen rikkovan perustuslakia. Valiokunta katsoi sekä hallintomallin että rahoitusjärjestelmän olevan perustuslainvastainen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta sorvasi pika-aikataululla uuden sote-mallin. Esitys oli yksitasoinen ja siinä oli aiempaa enemmän kuntayhtymiä. Myös tasausjärjestelmästä kunnille aiheutuva vuosilasku oli puolitettu 200 euroon asukasta kohden.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ilmoitti perustuslakivaliokunnan tilaisuuden jälkeen, ettei se enää jatka sote-lain käsittelyä tällä vaalikaudella.