1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Perhe pelasti viirupöllön kiipelistä – lintu sinnitteli ahtaassa ansassa jopa päiviä

Hiihtolomalla ollut perhe palasi reissusta kotiin, sytytti takkaan tulet ja ihmetteli, kun hormi ei vetänyt. Piipusta löytyi sinne jumiin jäänyt viirupöllö.

Kuva: Olli Vuori

Heinolan lintutarhalle tuotiin helmikuun lopussa kovia kokenut viirupöllö. Linnun toimitti tarhalle perhe, joka oli löytänyt sen kotinsa savupiipusta.

Perhe oli ollut viikon lomamatkalla. Kotiinsa Hämeenlinnaan palattuaan he olivat laittaneet takkaan tulet ja kummastelleet, kun hormi ei vetänyt. Syy selvisi nopeasti, kun piipusta löytyi sinne nalkkiin jäänyt pöllö.

Perhe auttoi linnun pois ahtaasta hormista ja ajoi toista sataa kilometriä Heinolan lintutarhalle viedäkseen nokisen pöllön hoidettavaksi.

– En tiedä, miten pöllö oli hormiin joutunut, mutta kynsien kulumisesta päätellen se on ollut siellä useita vuorokausia, ehkä jopa viikon, arvioi lintutarhan hoitaja Olli Vuori.

Hän kiittelee pöllön tarhalle tuonutta perhettä.

– Näkee, että ihmiset välittävät eläimistä ja linnuista. Se on hienoa. Niitä ei jätetä heitteille.

Pöllön metsästysaseet teroitetaan kuntoon

Linnunhoitajien Nokinaamaksi ristimä pöllö näyttää selvinneen koettelemuksistaan säikähdyksellä.

– Vaikka lintu on pesty kolmeen kertaan, se on edelleen vähän nokinen ja naama on tumma. Muuten se on tikissä. Syö hyvin ja lentää häkissä, Vuori sanoo.

Näkee, että ihmiset välittävät eläimistä ja linnuista. Se on hienoa.

Olli Vuori

Lintutarhalla pöllölle tarjoillaan myyriä ja lihaa, jotta lintu vahvistuisi mahdollisimman pian entiselleen ja se voitaisiin palauttaa reviirilleen Hämeenlinnaan. Myös linnut kynnet teroitetaan ennen sen vapauttamista.

– Kynnet ovat kuluneet tylpiksi, kun pöllö on yrittänyt kiivetä hormia ylös. Kynnet ovat pöllön tärkeimmät aseet. Ne pitää viilata teräviksi, jotta lintu voi saalistaa luonnossa.

Syy siihen, miksi lintu pyritään palauttamaan luontoon mahdollisimman pian, liittyy pesimiseen. Vuonna 2013 syntynyt viirupöllö ehtii vielä pesiä kevään aikana – jos sille tuulelle sattuu.

– Pöllöt ovat viisaita. Myyräkannat ovat nyt huonoja, joten pöllö ei välttämättä pesi, Vuori sanoo.

Nokinaama majailee lintutarhan täyshoidossa vielä viikon pari. Kun kevätaurinko jo lämmittää, se pääsee takaisin kotiinsa, luontoon.