Hyppää sisältöön

Pyöräkauppa yllätettiin housut kintuissa – uusi hittipyörä viedään käsistä

Paksupyörien eli läskipyörien eli lumipyörien kysyntä on yllättänyt pyöräteollisuuden, maahantuojat ja kauppiaat. Tällä hetkellä merkillä kuin merkillä on kysyntää enemmän kuin tarjontaa. Tulevalle kaudelle pyöriä on luvassa reilusti enemmän ja huomattavasti halvemmalla.

Paksuimmillaan läskipyörän renkaat ovat 4,8 tuumaisia. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Tuotepäällikkö Juhani Laakson mukaan kukaan ei pystynyt varautumaan tätä talvea edeltäneeseen kauppaan. Laakso työskentelee turkulaisessa maahantuontiyrityksissä Huntterissa, jonka asiakkaina on suurin osa Suomen pyöräliikkeistä, urheiluliikeketjuista ja merkittävimmistä kauppaketjuista.

– Oltiin vähän housut kintuissa, kun kysyntä lähti niin rajusti. Tämä kausi lähenteli varmaan katastrofia aika monella, pyöriä olisi mennyt paljon paljon enemmän ja paljon aikaisemmin, kun mitä loppujen lopuksi saatiin, harmittelee Laakso.

Isoimmat pyörämerkit ovat jo heränneet läskipyöräintoiluun.

– Uskon, että runkoja valmistavia tehtaita tulee lisää ja renkaiden ja vanteiden määrä kasvaa. Hinnat putoavat, kun sarjat  suurenevat ja tuotepaletti kasvaa pyörämallien ympärille sitä mukaan, kun markkina kasvaa, ennustaa Laakso.

Hinnat putoavat, kun tuotanto kasvaa

Tällä hetkellä paksupyörien keskihintahaarukka on vajaasta tuhannesta eurosta pariin tuhanteen euroon. Mutta jo nyt on saatavilla läskipyöriä muutamalla sadalla eurolla.

Jouni Kattilakoski uskoo, että paksupyörät ovat tulleet jäädäkseen. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

– Mitä enempi merkkejä tulee mukaan  niin kilpailua tulee lisää. Tietyt merkit tekee halvempia malleja ja näin paksupyörä tulee vaihtoehdoksi myös normaalikuluttajille, arvioi yrittäjä Jouni Kattilakoski pyöräliike Ridesta Jyväskylästä.

Suomen ainoan polkupyörätehtaan Helkama Veloxin toimitusjohtaja Jari Elamo havaitsi jo viime syksynä Euro Bike -messuilla, että paksupyöristä on tulossa ilmiö.

– Jokainen pyörämerkki oli tuomassa malleja markkinoille. Tähän kauteen Helkaman pyörittämän Suomen Polkupyörätukun liikkeiden kautta tulee myyntiin ainakin kolmenmerkkisiä paksupyöriä, lupaa Elamo.

Tuleeko Läski-Jopo?

Entäpä joko kohta nähdään markkinoilla kotimainen paksupyörä Läski-Jopo?

– Kenties, kenties, katsotaan vuoden päästä keväällä. Tähän kauteen Helkama ei tuo markkinoille itse valmistamaansa paksupyörää, mutta joitain ajatuksia on piirustuspöydällä kautta 2016 silmällä pitäen, sanailee Elamo.

Mutta miksi rakkaalla pyörällä on niin monta nimeä? Pyöräkauppias Jouni Kattilakoski kutsuu pyörää mielummin paksupyöräksi tai lumipyöräksi, mutta hyväksyy myös läskipyörä nimen.

– Läskit pyöräthän siinä on, että ei tarvitse välttämättä muuta läskiä olla pyörän päällä. Hyvä harjoitusmuotohan se on, pikkasen raskaampi polkea kuin perinteinen maastopyörä, summaa Kattilakoski.

Läskipyörän neljän tuuman renkaat kannattavat lumessa lumikenkien tapaan. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Kelillä kuin kelillä ympäri vuoden

Läskipyörän suosion syynä ovat ympärivuotisuus ja se, että sillä pääsee maastossa vaikeakulkuisiinkin paikkoihin. Se ei ole polkusidonnainen niin kuin kapearenkaiset polkupyörät.

– Pyörävaihtoehdoista paksupyörä on paras, jos haluaa päästä kauhean vaikeaan paikkaan. Tämä on suunniteltu nimenomaan kulkemaan vaikeissa olosuhteissa, kiteyttää Jouni Kattilakoski.

Neljän ja jopa liki viiden tuuman levyisillä renkailla talvella pyöräilyä voi verrata lumikengillä etenemiseen.

Lumessa tämä on kyllä ihan parhaimmillaan.

Jouni kattilakoski

– Sillä on hyvä kantavuus ja pito ei kyllä lopu kesken. Jäällä tietysti ei pidä muu, kuin nasta, mutta lumessa tämä on kyllä ihan parhaimmillaan, arvioi Kattilakoski.

Läskipyörä toimii hyvin retkikäytössä ja kuljettaa isompiakin taakkoja helpommin, kuin rinkka selässä kävellen.

Paksupyörän ajoasento on aavistuksen pystympi. Ja koska sillä edetään hitaammin niin pyörää ohjataan rengaskoosta riippumatta vähän enemmän ohjaustankoa kääntämällä.

– Perinteisellä maastopyörällä mennään lujempaa eteenpäin ja  ohjaaminen tapahtuu enemmän tai vähemmän pyörää kallistamalla, vertailee Laakso.

Ei vauhti kallossa

Olennaista on, että läskipyörällä ei yritetä ajaa kovaa.

– Tällä ei ole ikinä kiire mihinkään eikä oikeastaan saakaan olla, tällä mennään rauhassa ja seikkailumielellä, muistuttaa Kattilakoski.

Fiilis, yhteisöllisyys, nauttiminen ja maisemien katselu on tärkeää.

Juhani Laakso

– Sun pitää olla vähän luontoihminen, kun lähdet tällä polkemaan. Meno ei ole niin urheilullista, kun muuten maastossa ajaminen, se on lepposampaa, kuvailee maahantuoja Laakso.

– Raskaahkosta ulkonäöstä ja paksuista renkaista huolimatta matkanteko on varsin kevyttä ja jouhevaa ja niillä on todella kiva ajaa, myötäilee pyörätehtailija Elamo.

Juhani Laakso vertaa läskipyöräilyä jopa Harley Davidson –moottoripyörällä ajoon.

– Fiilis, yhteisöllisyys, nauttiminen ja maisemien katselu on tärkeää, ei niinkään se etenemisvauhti, filosofoi Laakso.