Utsjoen koulupuukotus: Omaiset vaativat tuomiota murhasta

Utsjoen koulupuukotuksen uhrin omaiset vaativat syytetylle tuomiota murhasta. Syyttäjä vaatii tuomiota taposta. Puukotuksen taustalla oli kosto.

Yle Saame
Utsjoen puukotussurman oikeudenkäynti
Syytetty kuvassa vasemmalla, vieressään avustaja. Lapin käräjäoikeudenoikeuden jäsenet taustalla vaakunan alla. Syyttäjä Anita Haapakosken ja uhrin omaisten avustajan Jussi Lauerman haastattelu ja kuva: Tapani Leisti / Yle

Uhrin omaisten eli asianomistajien asiamies, yleinen oikeusavustaja Jussi Lauerma vaatii syytetylle rangaistusta murhasta. Lauerman mukaan syytetty lähti tappamisen tarkoituksessa koululle, jossa hän surmasi lukiolaisen. Lauerman mukaan teon törkeyttä kuvaa 15 puukoniskua. Syytetty soittanut teon jälkeen hätäkeskukseen ja ilmoittanut tappaneensa rotan, jolla Lauerman mukaan vankilaslangissa tarkoitetaan ilmiantajaa. Lauerman mukaan myrhasyytettä puoltaa syytetyn vakaa harkinta, erityisen raaka tekotapa, ja uhri, joka oli puolustuskyvytön koululainen sekä se, että tekopaikkana oli koulu, jonka pitäisi olla turvallinen paikka. Puukotus tapahtui koulun ryhmätyötilassa.

Syyttäjän mukaan syytetty käytti mora-mallista puukkoa, jonka hän otti mukaansa tyttöystävän asunnosta. Lukiolainen kuoli vammoihinsa heti. Syyttäjä vaatii rangaistusta taposta.

Tarkoituksena puukottaa ensimmäinen vastaantuleva mies

Syytetty myöntää syyllistyneensä tappoon. Hän kiistää, että tarkoitus oli surmata juuri uhriksi joutunut henkilö. Tarkoitus oli kohdistaa väkivalta ensimmäiseen vastaantulevaan mieheen. Hän kiisti , että tarkoituksena oli tappaa, mutta hän mielsi kuoleman mahdollisuuden. Syytetty kiistää omaisten vaatiman syytteen murhasta. Hänen mukaansa teko ei ollut hänen suunnitelmallinen, eikä miehellä ollut tappamistarkoitusta eikä tekotapa ollut erityisen raaka ja eikä kokonaisuutena arvioiden törkeä.

Opettaja yritti estää

Väliin tullut opettaja yritti estää tekijää jatkamasta puukotusta käsiinsä ottamalla tuolilla. Tekijä oli kääntynyt puukkoa koholla kohti opettajaa, joka oli lähtenyt pakoon. Tästä tuli syyte laittomasta uhkauksesta. Syyttäjän mukaan tämän jälkeen syytetty meni jatkamaan lukiolaispojan puukottamista.

Poliisi oli pidättänyt syytetin tämän tyttöystävän asunnosta. Puukko löytyi myöhemmin samasta asunnosta.

Tekijä oli saanut häädön alkoholin käytön vuoksi. Joku oppilaista oli ilmoittanut asiasta rehtorille ja syytetty oli häädetty asuntolasta. Tämän jälkeen hän oli asunut tyttöystävänsä asunnossa, joka on samassa koulukeskusrakennuksessa kuin asuntola. Syyttäjän mukaan tekijä oli puhunut aiemmin aikovansa tappaa sen, joka on kertonut alkoholinkäytöstä asuntolassa. Hän oli epäillyt, että uhri oli puhunut tekijän väkivaltataustasta ja uhonnut, että tälle käy huonosti jos näin on. Tekijällä oli aiempaa väkivaltataustaa ja hän oli kertonut tästä jossain vaiheessa muille aikuislukion oppilaille.