1. yle.fi
  2. Uutiset

EU:n ulkopoliittinen edustaja Mogherini Suomessa: Nykyiset keinot oikeita Ukrainan kriisissä

EU:n korkea edustaja Federica Mogherini korostaa Etyjin tarkkailijoiden asemaa Itä-Ukrainan tulitauon valvojina. Suomessa vierailevan Mogherinin mukaan EU:ssa ollaan yksimielisiä siitä, että kriisiin ole sotilaallista ratkaisua.

Ulkomaat
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Federica Mogherinin 5. maaliskuuta 2015.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi EU-komission varapuheenjohtajan Federica Mogherinin 5. maaliskuuta 2015. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

EU:n komission varapuheenjohtaja, EU:n ulkopolitiikasta vastaava korkea edustaja Federica Mogherini haluaa vahvistaa entisestään Euroopan ja turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin roolia Ukrainassa.

Mogherini keskusteli torstaina aamupäivällä ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja pääministeri Alexander Stubbin kanssa. Pääaihe olivat Ukrainan kriisi ja EU:n aktiivinen rooli sen ratkaisemisessa.

Kysymyksiin EU:n nopean toiminnan joukkojen käyttämisestä tai muusta sotilaallisesta puuttumisesta Itä-Ukrainan tilanteeseen Mogherini sanoi, ettei kriisiin ole sotilaallista ratkaisua. Siitä EU:ssa ollaan yksimielisiä, hän korosti.

Hänen mukaansa on väärin olettaa, että neuvottelut ja pakotteet ovat liian pehmeitä keinoja ja vain sotilaalliset riittävän kovia. Sellainen on hänen mukaansa kylmän sodan aikaista ajattelua.

Sotilastoimet voivat olla tehottomia tai kääntyä itseään vastaan, Mogherini sanoi. Myös Stubb korosti, että taloudellisten pakotteiden ja poliittisten neuvottelujen yhdistelmä on juuri se, jolla on saavutettu nykyinenkään edistys Itä-Ukrainassa.

YK:n rauhanturvaoperaatiosta keskusteltu

Minskin rauhansopimuksen mukaan sopimuksen toteutumista valvovat Etyjin tarkkailijat. Mogherini painotti tarkkailijoiden määrän ja toimintaedellytysten vahvistamista. EU on operaation rahoittamisen lisäksi toimittanut tarkkailijoille muun muassa satelliittikuvia ja panssaroituja ajoneuvoja.

Myös siitä mahdollisuudesta, että valvontaa varten muodostettaisiin YK:n rauhanturvajoukko, on keskusteltu. Mogherini sanoi puhuneensa siitä Ukrainan presidentin Petro Porošenkon ja YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin kanssa, ja perjantaina asia on esillä YK:n ulkoministerikokouksessa Riiassa.

Stubbin mukaan YK-joukkojen mandaatin saaminen turvallisuusneuvostolta tuskin onnistuu. Sen sijaan Etyjin tarkkailijat Venäjä päästää heidän haluamiinsa paikkoihin, kunhan tilanne on vakiintunut, Stubb uskoo.

Mogherini tapaa poliitikkoja ja kansalaisia

Tuomiojan kutsusta Suomessa vieraileva Mogherini sanoi haluavansa käydä jokaisen EU-maan pääkaupungissa saadakseen kunnon kuvan jäsenmaista ja hyötyäkseen niiden erityistiedoista, joita Suomelle antaa muun muassa Venäjän vastainen pitkä raja.

Tuomiojan ja Stubbin lisäksi Mogherini tapasi aamupäivällä presidentti Sauli Niinistön. Ohjelmassa on tapaaminen myös muun muassa eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman ja puolustusministeri Carl Haglundin kanssa

Lisäksi Mogherini osallistuu kansalaistilaisuuteen EU:n roolista rauhan rakentajana ja konfliktien ja kriisien ratkaisemisessa.

Lue seuraavaksi