1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kissa ei ole turhaan nirso: ilman lihaa se sairastuu, liika hiilari tuo vatsavaivoja

Kissoja pidetään nirsoina nautiskelijoina, kun taas koiria kaikkiruokaisina hotkijoina. Yleistys pitää paikkansa ainakin siinä mielessä, että jo kissan terveys vaatii olemaan ruokavalion kanssa tarkempana.

Kuva: Paula Koskinen / Yle

Suomen Kissaliiton mukaan aikuisen kissan on saatava vähintään 14 prosenttia ja kasvavan kissan 29 prosenttia tarvitsemastaan energiasta valkuaisaineista, eli proteiineista. Koirilla vastaavat prosentit ovat 4 ja 12.

Käytännössä kissan on siis syötävä koiraa enemmän lihaa. Eläinlääkäri Tomas Häggvik kertoo, että kissa tarvitsee lihaa aminohappo tauriinin vuoksi. Sitä on vain eläinperäisissä valkuaisaineissa.

– Kissa sairastuu, jos se ei syö tarpeeksi lihaa. Esimerkiksi sydänsairauksia voi esiintyä, Häggvik toteaa.

Liika hiilihydraatti tuntuu vatsassa

Myös hiilihydraattien kanssa tulee olla tarkkana. Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kliininen opettaja Suvi Taponen kertoo, että kissoille ei voi syöttää niitä suuria määriä. Taposen yhtenä opetusalana on eläinten kliininen ravitsemustiede.

– Kissojen kyky sulattaa hiilihydraatteja on huomattavasti huonompi kuin esimerkiksi koirien.

Taposen mukaan liika hiilihydraatti voi aiheuttaa kissalle ripulia ja kaasun muodostumista sekä suurina määrinä mahdollisesti myös hyperglykemiaa ja glukosuriaa, eli liian korkeaa veren sokeripitoisuutta ja sokeria virtsassa.

– Lähinnä liika hiilihydraatti aiheuttaa kuitenkin imeytymishäiriöitä. Ne näkyvät vatsavaivoina, kuten ripulina, ilmavaivoina ja niistä johtuvana kipuna.

Esimerkiksi Suomen Kissaliitto auttaa löytämään lemmikille oikeanlaisen ruokavalion. Sen laatimassa omistajan oppaassa neuvotaan esimerkiksi valkuaisaineiden, rasvojen, hiilihydraattien ja vitamiinien antamisessa.