Aarnio Trevoc-käräjillä: En ole valmistellut yhtäkään hankintaa

Oikeudessa Aarnio painotti, että poliisipäällikkö, apulaispoliisipäällikkö ja hallintojohtaja tekevät päätökset hankinnoista.

Kotimaa

Raskaista rikoksista Trevocin-käräjillä syytetty Jari Aarnio kertoi tänään käräjäoikeudessa Helsingin poliisilaitoksen seurantalaitehankinnoista. Aarno kertoi, että Helsingin poliisilaitoksen hankinnat ovat kaukana operatiivisesta toiminnasta, josta hän oli vastuussa.

Mielenkiintoiseksi Aarnion mielestä tilanteen tekee se, että operatiivinen johto pystyy Helsingin poliisissa päättämään vain alle tuhannen euron hankinnoista.

Aarnio sanoi, että, 90 prosenttia esityksistä torpataan jo alustavissa tutkinnanjohtajan neuvotteluissa. Hankintaesitykset menevät virkakomentoketjua pitkin eteenpäin eikä Aarniolla ollut mitään tekemistä niiden kanssa.

– Mulla ei ole mitään valmistelijan roolia.

– En ole vastuussa yhdestäkään hankinnasta, mistä täällä puhutaan.

Aarnio korosti, että hänellä ei ole mitään teknistä osaamista vaan asiantuntijat pohtivat laitoksella näitä asioita.

Laitoksella on rauhoitettu operatiivinen toiminta kokonaan hallinto-asioista. Hallinnossa katsotaan, että asiat ovat kunnossa.

Aarnio painotti, että poliisipäällikkö, apulaispoliisipäällikkö ja hallintojohtaja tekevät päätökset hankinnoista.

– Luotan siihen, että jos Helsingin poliisi tekee hankintoja, asiat ovat kunnossa.

Turun panttivankidraama paljasti tarpeen

Trevocin seurantalaitteita hankittiin Helsingin poliisilaitokselle testausta varten vuonna 2008.

Touko-kesäkuun vaihteessa 2009 Turun panttivankidraaman yhteydessä paljastui, että poliisilaitoksella ei ole seurantalaitteita, joten Trevocin laitteita lainattiin Tullilta.

– Niitä onneksi osattiin käyttää, Aarnio sanoi viitaten testaukseen.

7.8.2009 apulaispoliisipäällikkö esitti laitehankintoja, millä hoitui langaton kuvansiirto ja tekninen seuranta. Niitä voitiin hyödyntää muun muassa myös Karhu-ryhmässä.