1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Hirveä Nukkumatti

Tiina Raevaara kertoo kuinka hän on kärsinyt unettomuudesta jo teini-iästä alkaen. Tämä on vaikuttanut romaanin Yö ei saa tulla syntyyn. Unet, todellisuus ja harhat sekoittuvat päähenkilö Johanneksen mielessä.

Aamun kirjassa puhuttiin Nukkumatista ja unettomuudesta. Vieraana Tiina Raevaara, joka on kirjoittanut kirjan Yö ei saa tulla.
Aamun kirjassa puhuttiin Nukkumatista ja unettomuudesta. Vieraana Tiina Raevaara, joka on kirjoittanut kirjan Yö ei saa tulla.

Kirjan keskeiset henkilöt ovat Antti, hänen kaksoissisarensa Aalo ja heidän ystävänsä Johannes. Aalo on ilmeisesti tehnyt itsemurhan. Antti kohtaa viiden vuoden tauon jälkeen Johanneksen ja vaatii tätä kanssaan tappamaan lääketehtailija Otto Sandvallin. Kaverukset syyttävät häntä Aalon kuolemasta. He kaikki ovat luisuneet lääkekoukkuun käytettyään Nukkumatti-nimistä unilääkettä. Raevaara halusi kirjoittaa henkilöistä, jotka voi helposti houkutella käyttämään väärin lääkkeitä.

Raevaara kirjoittaa kauhuromantiikan keinoin lääketeollisuudesta ja unettomuudesta. Hänen tärkeänä innoittajanaan oli toisen kauhuromantikon E.T.A. Hoffmannin Nukkumatti-novelli. Raevaaran Nukkumatti ei ole lempeä pikkukakkosen Nukkumatti, vaan julma mies.

– Itse pidän kirjallisuudesta, jossa realismin rajoja ei kunnioiteta. Kirjallisuus ja taide voivat näyttää sellaista, mitä ei ole olemassa, sanoo Raevaara.

Viime keväänä ilmestynyt realistinen romaani Laukaisu kertoi perhesurmista. Se olikin poikkeus Raevaaran tuotannossa, jossa kauhu ja outous ovat tyypillisiä.