Lauha talvi on ankara metsäkoneyrittäjille: "Nyt mennään päin seinää ja kovaa"

Metsäkoneyrittäjät ovat jo joutuneet siirtämään koneita pois talvikorjuukohteista, koska kelirikko on tulossa. Myös sulamisvesiä on jo metsissä, ja pitkäaikainen yrittäjä ennakoi, että talvikorjuu loppuu jopa kuukautta tavallista aikaisemmin.

Kotimaa
Metsäkone metsässä.
Matti Myller / Yle

Juuri tähän aikaan vuodesta pitäisi olla paras aika korjata puuta. Lunta pitäisi olla reilusti, samoin yöpakkasia. Multialainen metsäkoneyrittäjä Pertti Lehtomäki on kuitenkin joutunut jo ohjaamaan koneitaan pois talvikohteista.

Talvi oli vain noin kuukauden mittainen. Kyllä lomautuksesta ilmoittaminen on enää päivien kysymys.

Metsäkoneyrittäjä Pertti Lehtomäki

– Olen ollut alalla 41 vuotta, ja kyllä tämä on meidän historian huonoin talvi. Nyt mennään päin seinää ja kovaa, hän sanoo.

Lehtomäen yrityksellä on 20 konetta ja 30 työntekijää. Kaikki koneet ovat töissä vielä, mutta eivät kauan.

– Talvi oli vain noin kuukauden mittainen. Kyllä lomautuksesta ilmoittaminen on enää päivien kysymys.

Kesäkohteita aloittelemaan Lehtomäki epäilee päästävän vasta vapun jälkeen.

Talven korjuut loppuvat ensimmäisenä kuusikoissa, joissa Lehtomäen mukaan vedet ovat jo tulleet pintaan.

– Me nyt vielä jotenkin saamme puuta tien varteen, mutta miten autot saavat ne sieltä kuljetettua, on toinen kysymys, kun kelirikkokin on jo alkamassa.

Metsäkauppoja kovapohjaisista kohteista

Lehtomäen mukaan talven odottelu ennen joulua johti siihen, että kovapohjaisia kohteita korjattiin jo ennen joulua. Niitä ei enää riitä.

Epäilen, että metsäteollisuus vielä nukkuu öitään huonosti.

Metsäkoneyrittäjä Pertti Lehtomäki

– Nyt olisi metsänomistajlla tuhannen taalan paikka myydä kovapohjaisista kohteista metsää, hän sanoo.

Pitkän linjan yrittäjä harmittelee, että teollisuus jarrutteli korjuuta ennen joulua.

– Epäilen, että metsäteollisuus vielä nukkuu öitään huonosti. Talvivarastoja olisi pitänyt saada, mutta kuusikuidun osalta peli on jo menetetty. Varastoja ei ole, ja puut ovat pystyssä metsässä.

Lehtomäen mukaan viime vuosi oli vähälumisuudesta huolimatta korjuuyrittäjän kannalta jopa loistava: kovien pakkasten ansiosta talvikohteita voitiin parturoida huhtikuun puoliväliin saakka.

Rästejä viime talvestakin

Myös Stora Enson Äänekoski-Konnevesi-Hankasalmi -alueen metsäsasiantuntija Jussi Rossi vahvistaa, että Multian pohjoispuolellakin korjuukohteita joutuu jo valitsemaan.

– Ensimmäisenä korjuuta rajoittaa tiestö, ja puuta voidaan korjata vain hyvien teiden varsilta. Myös puuston maapohjat ovat kovilla, etenkin kuusikoissa alkaa jo olla liian pehmeää.

Teollisuus varastoi puuta yhä vähemmän. Se saattaa jossain vaiheessa löydä kynsille, jos huonot kelit ja pieni kaupan volyymi osuvat samaan aikaan.

Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen toiminnanjohtaja Ilpo Pentipuro

Rossin mukaan tälle talvelle ei uusia harvennuskohteita voida enää ostaa. Nyt kauppaa tarvittaisiin kesäkorjuuseen soveltuvista leimikoista.

– Suurin kysyntä on nyt mäntytukista ja koivukuidusta.

Rossin mukaan metsäyhtiöillä jäi viime talvenakin kohteita korjaamatta. Nyt rästiin uhkaa jäädä kohteita jo toisena vuonna peräkkäin.

– Tämä talvi on ollut siitä erikoinen, että maapohjat eivät ole olleet kunnolla jäässä lainkaan. Jo nyt metsissä on sulamisvesiä. Lumisade vain hankaloittaa tilannetta. Kyllä nyt tarvittaisiin vähintään viidentoista asteen pakkasta, että tilanne korjaantuisi.

Alkukesän tukkivaranto huolettaa

– Näyttää siltä, että huonoista talvista on tullut normaali olotila. Tällä hetkellä juostaan kelirikon kanssa kilpaa, sanoo myös Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomen toiminnanjohtaja Ilpo Pentipuro.

Pentinpuro ei usko, että aivan kuukautta etuajassa korjuu tänä vuonna loppuisi, koska sääennuste lupaa yöpakkasia.

– Teollisuus varastoi puuta yhä vähemmän. Se saattaa jossain vaiheessa löydä kynsille, jos huonot kelit ja pieni kaupan volyymi osuvat samaan aikaan.

Pentipuro toivoisi yrittäjän tavoin puukauppaan liikettä, että myös alkukesästä riittää tukkivarantoja.