1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Jarkko ei ota paineita Kaisan suksivalinnasta

Jarkko Siltakorpi on pian tärkeän tehtävän edessä. Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen avopuoliso valitsee ja huoltoryhmän kanssa voitelee ne sukset, joilla Kaisa tavoittelee maailmanmestaruuksia. Mies ei ota liikaa paineita ja kertoo nukkuvansa yönsä hyvin.

urheilu
Jarkko Siltakorpi.JPG
Yle / Tapio Laakkonen

Kontiolahden ampumahiihtostadionilla on merikontteja kuin Helsingin satamassa. Yhden kontin sisältä löytyy tasapainoisen oloinen mies, Jarkko Siltakorpi. Siltakorpi kuuluu Suomen joukkueen huoltotiimiin: tärkein tehtävä on valita ja huoltaa Kaisa Mäkäräiselle sopiva suksipari kauden kilpailuissa. Jarkko ei ole menettänyt yöuniaan MM-kisojen vuoksi.

– Kyllähän se nukuttaa, kun on tehnyt työnsä hyvin. Tokihan pieniä paineita on, mutta onneksi en ole yksin näiden suksien kanssa, vaan meitä on viiden hengen huoltotiimi, joka tekee töitä suksien kanssa.

Jarkko Siltakorpi on testannut suksia Kontiolahden ah-stadionilla huolella viime viikkoina. Kaisa Mäkäräinen on ollut mukana testeissä. Keliolosuhteet kuitenkin muuttuvat niin paljon, että ennakkotestauksesta ei ole kovinkaan paljon hyötyä, sanoo Siltakorpi.

– Testataan siltä varalta, että olosuhteet olisivat samanlaiset kisapäivänä, silloin testeistä voisi olla hyötyäkin.

Mäkäräisellä on yli 40 suksiparia, joista lähdetään valitsemaan paras suksipari kulloinkin vallitseviin olosuhteisiin.

– Noista neljästäkymmenestä suksipareista parikymmentä on sellaisia, joilla on hiihdetty kilpaa. Vihkoissa on tarkat merkinnät, millä kelillä mikin suksipari on pelannut hyvin. Niinpä lopulta päädytään muutamaan suksipariin, joita testataan kisaladulle.

– Voitelukaan ei ole mitään rakettitiedettä, lähestulkoon kaikki voiteet ovat kaikkien saatavilla. Pieniä kikkoja tietysti on ja testauksen määrällä on vaikutusta.

Kotikokki ja perusarkea

Jarkko Siltakorven mukaan on selkeä etu, että Kaisa voi valmistautua kisoihin kotonaan. Valmistautumiseen ei kuulu mitään erityisrituaaleja, päinvastoin kisan aluspäivät pyritään pitämään mahdollisimman tavallisina ja arkisina.

– Ei mitään taikatemppuja. Vaikka on MM-kisat, niin kotoa lähdetään ihan niin kuin harjoituksiin tai muihin kisoihin, rutiinilla.

– Sen verran arjesta poiketaan, että eräs tuttava rouva on lupautunut meille kotikokiksi kisojen ajaksi. Suomalaisella hyvällä perusruualla lähdetään mitaleita tavoittelemaan. Kaisan suosikkiruokaa on tosin italialainen ruoka, Kaisa on muutoinkin Italian ystävä, hymyilee Jarkko.

Rakkautta

Jarkko Siltakorven ja Kaisa Mäkäräisen rakkaus syttyi vajaat kymmenen vuotta sitten, kertoo Jarkko.

– Tulin ampumahiihtoliiton hommiin 2006-2007. Olin tuolloin huoltopäällikkönä. Siitä se lähti pikkuhiljaa, ei mitään suurta stooria. Siinä se työnteon lomassa...

Lue seuraavaksi