1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

"Karstaan, kampaan ja kehrään" – keskiaikavaatturi osti omat lampaat villalankaa varten

Keskiaika kiinnostaa yhä useampaa suomalaista. Aikakausi kiehtoo esimerkiksi käsityöläisiä, joista innokkaimmat tekevät pukunsa omin käsin alusta loppuun. Käsityömestari valmistaa langatkin itse omien lampaidensa villasta ja pyrkii jäljittelemään ajan asuja pienimpiä yksityiskohtia myöten.

ilmiöt
Mervi Pasanen esittelee keskeneräistä lautanauhaa.
Mervi Pasanen tekee myös lautanauhoja.Juha-Petri Koponen / Yle

Mervi Pasanen hurahti keskiaikaan kymmenisen vuotta sitten. Juuri valmistunut käsityömestari on valmistanut kymmeniä keskiaikaisia asuja.

Innokas keskiaikaharrastaja esittelee lopputyöpukuaan, jonka valmistamiseen hän käytti aikaa kaiken kaikkiaan yli vuoden. Vaatteen valmistus alkaa taustatyöstä. Pasasen mukaan hän saikin mekostaan "nörttipisteitä", sillä mekko on lähes täydellinen jäljennös Turusta löytyneestä 1400-luvun asusta.

– Jouduin vähän niin kuin rumentamaan omaa ompelujälkeäni tätä saumaa varten. Se on tällainen näkyvä ja rosoinen. Asun yksityiskohtien tulee olla housusukista hattuun asti mahdollisimman oikein, kuten se olisi aikakaudella ollut.

Netti on helpottanut käsityöläisen arkea huomattavasti. Pasanen tutkii netistä historiaa, hankkii materiaaleja ja jakaa ajatuksiaan ja kuvia tekeleistään.

Intohimoinen harrastaja kerää villat omista lampaistaan kasvihuoneeseen säilöön. Lampaan kuitu on keskiaikainen, perustelee Pasanen.

– Karstaan, kampaan ja kehrään. Kasvatan itse värikasvit, jolla värjään langat. Loput värit kerään metsästä tuosta vierestä. Tietysti värjään langat itse, kudon kankaat ja ompelen.

Mervi Pasanen esittelee mekkoa.
Juha-Petri Koponen / Yle

Pasasen silmä on harjaantunut. Hän näkee kuvista helposti, minkä ajan vaatteista on kyse. Sivutoimenaan pukuja valmistava Pasanen rahoittaa oman keskiaikaharrastuksensa pukuja valmistamalla, mutta rikastumaan hän ei omien sanojensa mukaan pääse.

– Teen laatua, en määrää. Tekeminen kestää niin kauan, ettei ole järkeä tehdä massaa. Oma lempivaatteeni on villamekko, joka päällä nukun ja elän, kesällä ja talvella. Siinä ei ole paljetteja, ei pimpuloita eikä silkkiä. Se on arjen mekko.

Harrastajat aikamatkailevat

Suomessa keskiaikaharrastajien määrä on noussut pikku hiljaa. Suurin osa harrastajista käy esimerkiksi keskiaikamarkkinoilla, joita järjestetään jo monessa pitäjässä. Pasanen itse kuuluu intohimoisempaan harrastajaryhmään.

– Elävöitän nykyaikaa kahdeksan tuntia vuorokaudessa ja lopun ajan tutkin historiaa. Tällä tasolla se ritari- ja linnanneitoromantiikka on karissut jo kauas. Olen kiinnostunut siitä, mitä tavalliset ihmiset tekivät. En pysty heittäytymään sen ajan ihmisen nahkaan, koska en ajattele samalla tavalla yhteiskunnasta. Voimme kuitenkin kokeilla pieniä palasia siitä.

Larppaamisesta, eli liveroolipelistä, ei kuitenkaan ole kyse. Pasanen on kiinnostunut aikakaudesta, mutta elää sitä silti aivan omana itsenään.

Kasvatan itse värikasvit, jolla värjään langat. Loput värit kerään metsästä tuosta vierestä.

Mervi Pasanen

– Larpissa ollaan joku muu, mutta minä olen lahtelainen käsityöläinen. En leiki mitään prinsessaa, jolla olisi jotain taikavoimia. Mä oon vaan mä.

Euroopassa keskiaikabuumi on vielä suurempi. Tanskassa Middelaldercentretissä eletään tänä kesänä vuotta 1405. Kaupungissa eletään kuin elettäisiin tuota vuotta. Pasanen vieraili kaupungissa viime vuonna, vuodessa 1404.

– Nukuin räätälien olkipatjoilla villaviltin alla ja elin kuin talon asukas. Elävöittäjillä on myös omia tapahtumia, kuten Visbyn vuosisotajuhla. Tänä vuonna Ranskassa ranskalaiset ja englantilaiset jousimiehet ottavat toisistaan mittaa, kertoo Pasanen.

Lue seuraavaksi