1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Brittitiedustelua kehotetaan palkkaamaan keski-ikäisiä perheenäitejä

Britannian parlamentin raportissa tiedustelupalveluja vinkataan lisäämään näkyvyyttään esimerkiksi brittiäitien suosimassa Mumsnet-palvelussa.

Ulkomaat

Ison-Britannian parlamentin uusi raportti kehottaa maan tiedustelupalveluja palkkaamaan lisää naisia. Raportin mukaan erityisesti keski-ikäiset perheenäidit toisivat tiedustelupalveluihin uutta osaamista.

- Jo uraa tehneillä keski-ikäisillä naisilla ja äideillä on tärkeää elämänkokemusta, jota ei ole vielä opittu hyödyntämään, turvallisuus- ja tiedustelukomitean raportissa todetaan.

Komitea suosittelee, että MI5, MI6 ja signaalitiedustelusta vastaava GCHQ lisäisivät näkyvyyttää internetin keskustelupalstoilla, joita erityisesti naiset käyttävät.

Komitea on huolissaan siitä, että tiedustelupalveluiden henkilökunta on liian samanlaista. Tämä voi johtaa siihen, että tiedustelupalvelut eivät osaa ajatella uusia turvallisuusuhkia tai eivät keksi uusia tapoja ehkäistä niitä.

- Henkilökunnan monipuolisuus parantaa tiedusteluraporttien laatua ja synnyttää entistä parempia ratkaisuja kansallista turvallisuutta varantavien uhkien torjumiseksi, sanoo komitean jäsen Hazel Blears.

Lisäksi raportti ehdottaa tiedustelupalveluiden palveluksessa oleville naisille lisää uraneuvontaa. Naisia kehotetaan perustamaan erityisiä naisverkostoja.

Viime viikolla Ranskan ulkomaantiedustelusta vastaava DGSE-virasto raotti naisagenttiensa elämää ranskalaisen lehden artikkelissa. Artikkelia pidetään selvänä pyrkimyksenä houkutella lisää naisia DGSE:n riveihin.

DGSE:n henkilökunnasta vain noin neljännes on naisia, Britannian tiedusteluyhteisön työntekijöistä naisia on noin 37 prosenttia ja Yhdysvalloissa tiedustelupalvelu CIA:n työntekijöistä liki puolet on naisia.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi